Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Birdwatching-ul, un hobby care prinde aripi și în România

graur.jpg

Graurul este un extraordinar imitator, putând reproduce sunetele altor păsări, dar și mieunatul pisicilor, orăcăitul broaștelor sau chiar alarmele mașinilor
Graurul este un extraordinar imitator, putând reproduce sunetele altor păsări, dar și mieunatul pisicilor, orăcăitul broaștelor sau chiar alarmele mașinilor
Image source: 
SOR/Sebastian Bugariu

Societatea Ornitologică Română ne invită la „birdwatching”, un hobby care prinde avânt și în România și care presupune identificarea în natură a speciilor de păsări care ne înconjoară. Aveți nevoie doar de un binoclu și de chef de plimbare în parcurile din orașe sau în spațiile verzi din apropierea lacurilor. Ce păsări putem observa în imediata apropiere a locuinței, în parcuri sau în rezervațiile naturale? RFI a întrebat-o pe Mihaela Simion, responsabil comunicare la cel mai important ONG de protejare a avifaunei, Societatea Ornitologică Română.

Mihaela Simion: Dacă vorbim despre orașe, am putea da drept exemplu Bucureștiul. Este un oraș privilegiat: putem vedea păsări nu numai în parcuri, ci peste tot, mai ales în cartierele vechi cu mulți copaci. Speciile de păsări pe care le vedem mai frecvent sunt păsările cântătoare. Dintre acestea ușor de observat pentru că sunt mai puțin timide sunt mierlele, pițigoii, cintezele și graurii.

Reporter: Ne puteți da câteva detalii despre cum arată aceste specii pe care le putem vedea foarte ușor în special în parcurile din orașe și din capitală?

MS: Mierla este o pasăre destul de ușor de recunoscut. Este un pic mai mică decât un porumbel. Masculul are un penaj negru și un cioc galben portocaliu. Poate fi observată de obicei la nivelul solului cum caută hrană printre frunze sau cântând în vârful copacilor pentru a-și marca teritoriul. Pițigoii sunt păsări mici de mărimea unei vrăbii. Sunt mai multe specii de pițigoi. Cea mai comună este pițigoiul mare. Este foarte vocal. Îi putem observa în frunzișul copacilor. Sunt păsări care au un abdomen colorat în galben. Pe spate penajul este în culori care variază de la albastru la gri și un verde gălbui.

Rep: Pe piept au un fel de cravată, o dungă verticală?

MS: Pe piept au o cravată, o dungă verticală de culoare bleumarin care coboară de sub gușă. În cazul masculilor această dungă, această cravată este un pic mai lată. Acest lucru ne ajută să îi diferențiem de femele.

Rep: Am vorbit despre mierle și despre pițigoi. Ce altceva am mai putea vedea?

MS: Am mai putea vedea cintezele. În cazul cintezelor masculul e cel care poate fi observat cel mai ușor. Și el este o pasăre care cântă destul de des. Poate fi observat pe aleile parcului atât masculul, cât și femela căutând hrană. Sunt păsări destul de îndrăznețe. Masculul are în penaj o combinație de cărămiziu și gri. Cărămiziul e prezent mai ales în zona capului și a abdomenului. Femelele sunt destul de asemănătoare cu vrăbiile. Graurii au un penaj deosebit. E un penaj negru cu irizații, care în funcție de cum cade lumina pe penele lor, se schimbă în nuanțe de albastru, de verse sau de violet. De remarcat la această specie e faptul că sunt extraordinar de buni imitatori. Pe lângă cântecul specific pentru specie, ei mai includ în trilurile lor și cântecele altor păsări. Probabil au și ei o preferință pentru anumiți cântăreți. Foarte frecvent în cântecul lor auzim cântecul de grangur, dar sunt capabili să imite până la mieunăturile pisicilor, orăcăitul de broaște sau chiar și alarme de mașini sau sonerii de telefon.

Rep: Există undeva detalii despre toate aceste păsări despre care ne-ai vorbit pentru cei care sunt interesați să iasă la „birdwatching” în parcurile din orașe?

MS: Pot accesa site-ul făcut de colegii mei www.pasaridinromania.sor.ro. Acolo fiecare pasăre are dedicată o pagină în care se găsesc descrieri. Pentru o parte din ele sunt și înregistrări cu sunetele pe care aceste păsări le emit. Sunt niște ființe fascinante. Cei care doresc să studieze aceste păsări mai în amănunt, să le cunoască mai bine și să afle care sunt caracterele care le diferențiază o pot face din ghidurile pe care Societatea Ornitologică Română le are disponibile pe site în magazinul nostru online. E vorba despre păsări din România și din Europa. Un al doilea ghid se numește Ghid pentru identificarea păsărilor.

Rep: Vorbeam despre birdwatching mai devreme. Ce accesorii minime sunt necesare pentru o persoană care vrea să iasă și să facă această activitate extrem de plăcută în mijlocul naturii?

MS: Minim ar fi nevoie de un binoclu. Este întotdeauna de folos pentru că astfel poți să vezi păsările în detaliu foarte de aproape. Ai mai avea nevoie și de un caiet de teren în care să îți notezi ce păsări ai identificat în plimbarea ta. Ți-ar fi necesare și haine confortabile. Sunt indicate cele de drumeție, de preferat în culori neutre sau cât mai aproape de cele ale naturii și evident, o încălțăminte potrivită pentru zona pe care o vizitezi.

Ascultă:

 
Mihaela Simion, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română, despre birdwatching