Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul centru dedicat victimelor violenţei sexuale, deschis la Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti

hand-1832921_1920.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Victimele violenței sexuale pot cere ajutor la centrul de intervenție deschis astăzi la Spitalul Universitar de Urgență din București. Centrul vine cu o abordare nouă: pune accent pe managementul integrat al cazurilor de violență sexuală, asigurând intervenția unei echipe multidisciplinare formată din: medic/asistent medical, medic legist, psiholog, polițist, asistent social. În 2020 s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor, comparativ cu anul 2019, arată datele citate de Raluca Turcan, ministrul Muncii, prezentă la inaugurarea centrului. 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete.   

 

Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale de la Spitalul Universitar de Urgență București este, deocamdată, singurul astfel de centru din țară, spune  dr. Cătălin Cârstoiu, managerul unității sanitare.  

Dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență

 

Acest centru este rezultatul colaborării dintre 4 instituții: Agenția Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Spitalul Universitar de Urgență, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” și Direcția de Asistență Socială a Municipiului București și este finanțat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, în cazurile de violenţă sexuală, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovaţi.

Raluca Turcan, ministrul Muncii
   

 

În cadrul centrului deschis la SUUB, victimele violenţei sexuale vor beneficia gratuit de următoarele servicii de suport: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi juridică, sprijin pentru iniţierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii. Deschiderea centrului este un prim pas pe care Agenția Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, îl face pentru schimbarea percepţiei asupra cazurilor de violenţă sexuală împotriva femeilor şi pentru schimbarea modalităţii de intervenţie în situaţiile de violenţă sexuală. 

Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați

       
Alte nouă centre, care vor oferi servicii integrate, urmează să devină funcționale în Spitalele Județene de Urgență din Slobozia, Timișoara, Craiova, Sibiu, Brăila,  Piatra-Neamț, Bacău, Constanța, Satu Mare.