
Social
Turismul în Europa: o revenire parțială la normalitate
luvru.png

2020, anul izolării și al restricțiilor de călătorie, va intra în istoria turismului ca fiind cel mai rău an din istorie. În Europa, principala destinație turistică din lume, cei care au suferit cel mai mult au fost agenții de turism. Anul trecut au trebuit să se confrunte cu o scădere a veniturilor de 64% față de 2019.
De asemenea, întreprinderile, în special cele mici și mijlocii, au redus numărul locurilor de muncă, anul trecut oferindu-se cu 3,6 milioane mai puține decât în mod normal. În 2020, doar o treime din cei 90 de milioane de vizitatori străini obișnuiți au călătorit în Franța. În cazul Spaniei și Italiei, alte două destinații populare cu economii fragile, pierderile s-au ridicat la peste 70 de miliarde de euro.
Salvarea sezonului estival
Comisia Europeană va introduce, începând cu sfârșitul lunii iunie, „certificatul verde digital”, menit să faciliteze călătoriile în Europa pe timp de pandemie. Este vorba de un document care indică faptul că deținătorul acestuia este vaccinat sau testat negativ pentru Covid-19.
A sosit așadar momentul ca restricțiile să fie atenuate. Președinția Rotativă a Consiliului UE, exercitată de Portugalia, a cerut statelor să grăbească pregătirile. Franța se pregătește să redeschidă granițele pentru turiștii străini începând cu 9 iunie și lucrează la întocmirea unei liste a țărilor „sigure”, cu risc scăzut de infectare.
Grecia, unde o cincime din PIB provine din turism, își va deschide granițele săptămâna aceasta, populația locală exprimându-și îngrijorarea față de această decizie, deoarece doar 34% din populație s-a vaccinat până în prezent.
Revenire parțială
Agenții de turism sunt rezervați în ceea ce privește sezonul estival care se apropie. Ei sunt convinși că anul acesta nu se va reveni în niciun caz la nivelul anului 2019.
Europa este încă departe de imunitatea colectivă, dar speră ca până la sfârșitul lunii iulie să o obțină. Sezonul turistic va fi atunci în plină desfășurare. Locuitorii din nordul Europei visează la soarele din sud. Statele continuă însă să fie prudente.
Regatul Unit a făcut publică lista țărilor în care cetățenii britanici vor putea călători fără restricții. La întoarcerea din Spania și Franța, carantina este obligatorie. În plus, sezonul acesta călătoriile vor fi mai scumpe: o familie britanică va trebui să cheltuiască în medie cu 500 de lire mai mult din cauza izolării impuse pentru anumite destinații și a celebrelor teste PCR, foarte scumpe în Regatul Unit.
Un plan de redresare
Dacă va trebui să așteptăm anul 2023 pentru o revenire completă, țările trebuie să se pregătească. Spania vrea să aloce sectorului peste 3 miliarde de euro din fondurile planului european de redresare pentru a moderniza infrastructura și pentru a trece la dezvoltarea durabilă a turismului.
Cu alte cuvinte, această investiție înseamnă renunțarea la turismul ieftin, de tip masiv, care a făcut faima regiunilor Costa Brava și Costa del Sol. Acest plan intenționează să atragă o clientelă cu venituri mari, probabil inclusiv din Asia, care ar putea contribui cu adevărat la redresarea turismului în Europa.
Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul rfi.fr