
Social
Rusia: O terapie inedită pentru copiii cu dizabilități
copil_rusia.png

Marian este unul dintre cei 120 de copii selectați pentru a participa la proiectul rusesc „Zboară cu mine”, care le permite copiilor cu dizabilități să regăsească libertatea de mișcare zburând în aceste ”tunele de vânt”, sub acțiunea unui flux puternic de aer vertical.
Echipat cu o cască și un costum de neopren, fiecare dintre mișcările sale în aer este monitorizată de un antrenor, care-i dictează cum să se miște.
"Aceste zboruri mă ajută să merg mai bine și să fiu mai stabil. Am învățat să-mi controlez mai bine corpul", se bucură acest băiat blond și suplu care se antrenează o dată pe săptămână în Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime în Rusia, sau la Moscova, visând să sară cândva cu parașuta.
Mama sa, Irina Dolik, spune că a observat că după trei luni de antrenament în acest simulator, „gama de mișcări pe care este capabil să le facă a crescut și coordonarea sa s-a îmbunătățit”.
Copiii selectați au vârste cuprinse între 5 și 14 ani și vin din Sankt Petersburg, din Ural sau din regiunea Volga pentru a participa la acest proiect finanțat din fondurile președinției ruse și susținut de mișcarea pro-Kremlin Frontul Popular, care se ocupă de probleme sociale.
Ekaterina Inozemtseva, care coordonează proiectul, este mama unei fetițe care suferă de paralizie cerebrală. Pentru a obține sprijin financiar din partea statului, ea a întrerupt un discurs al președintelui Vladimir Putin în timpul unei conferințe video din decembrie dedicată problemelor persoanelor cu dizabilități, pentru a-și spune problema.
O tulburare permanentă
Potrivit cifrelor oficiale, există aproximativ 85.000 de copii în Rusia care suferă de paralizie cerebrală, o tulburare permanentă a funcțiilor motorii.
Sprijinul pentru persoanele cu dizabilități din țară este încă foarte limitat, cu centre publice deseori într-o stare precară.
Medicul Valida Issanova, specialist în reabilitarea fizică, spune că procedurile medicale utilizate în Rusia pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrală sunt învechite.
"Cultura fizică medicală și masajele utilizate în mod tradițional pentru copiii cu paralizie cerebrală nu funcționează pentru a le permite să se miște. Aceste metode sunt vechi", explică ea.
Zborurile în tunelul de vânt „stimulează mușchii și articulațiile care nu sunt activate în viața de zi cu zi”, notează ea.
Specialistul admite că această metodă trebuie totuși studiată pentru a da o „bază științifică” proiectului.
Săritura cu parașuta
Zborurile în simulatoare de cădere liberă se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în Rusia, dar sunt scumpe: aproape 30.000 de ruble pe oră (330 de euro). Astfel, fără sprijin financiar, puține familii își pot permite acest fel de tratament.
Aceste simulatoare sunt deja utilizate în Europa și Statele Unite pentru a ajuta copiii cu dizabilități, dar în Rusia această practică este nouă, explică dr. Ekaterina Inozemtseva.
Proiectul ei, gratuit pentru copiii selectați, include, de asemenea, exerciții fizice de două ori pe săptămână și o sesiune de zbor în simulator de șase minute pe săptămână.
"Avem în echipa noastră un reabilitolog și un ortoped care decid dacă un copil poate efectua acest gen de zbor. Fiecare mișcare este îndeplinită sub supravegherea antrenorilor", spune Ekaterina, care speră că proiectul va putea fi extins și în alte regiuni ale țării.
"Copiii au posibilitatea de a se antrena ca niște sportivi adevărați și în viitor vor putea chiar sări cu parașuta. Cerul este acum la dispoziția lor", afirmă unul dintre antrenori, Rouslan Savitsky.
Potrivit acestuia, astfel de exerciții „fac posibilă stimularea sistemului vestibular”, situat în urechea internă „și îmbunătățirea funcțiilor motorii și a stării psihologice și emoționale a copiilor”.
La sfârșitul lunii aprilie, Marian Dolik și alți șapte copii cu paralizie cerebrală au participat pentru prima dată la un campionat de simulare de la Moscova, o premieră pentru copiii cu această dizabilitate, potrivit vicepreședintelui Federației Ruse de parașutism, Denis Sviridov.
Traducere de Magda Savițchi, după articolul France24