Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât timp durează imunitatea după COVID-19? (studiu)

covid-19-5196299_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Anticorpii care neutralizează coronavirusul rămân în sânge cel puțin opt luni după infecție, arată rezultatele unui studiu italian publicat marți, relatează AFP.

Anticorpii se mențin pentru o perioadă de cel puțin opt luni de la infecția cu SARS- CoV-2 „indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența altor patologii”, spune studiul realizat de spitalul San Raffaele din Milano în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), studiu citat de News.ro.

”La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi” dintre cei 162 monitorizaţi - dintre care 29 au murit - nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi", precizează spitalul San Raffaele şi ISS, într-un comunicat comun.

De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este ”fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei. Cei care nu reuşeşsc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”, mai arată cercetarea, publicat marţi în Nature Communications. În studiu au fost monitorizați 162 de pacienţi pozitivi cu SARS-CoV-2 : 67% bărbaţi cu o vârstă medie de 63 de ani - care s-au prezentat la Urgenţe la San Raffaele în primul val al epidemiei în Italia. Primele eşantioane de sânge au fost recoltate la momentul diagnosticului, în marrtie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie 2020.