Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toate județele, în scenariul verde. „Ne așteptăm la o vară liniștită, dar vaccinarea trebuie să continue”

covid.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: pixabay

Pandemia de coronavirus continuă să scadă în intensitate și, pentru prima dată în ultimele luni, toate județele țării, inclusiv Capitala, au o rată a infectărilor de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori. În aceste condiții, se vorbește din ce în ce mai mult despre relaxarea mai multor restricții. Astfel, este luată în considerare organizarea de evenimente publice precum concerte sau întreceri sportive cu spectatori, însă numai pentru persoanele vaccinate, pentru cele care au trecut prin boală sau pentru cei care au un test PCR negativ. În paralel, însă, campania de vaccinare întâmpină probleme. În ciuda introducerii posibilității imunizarii fără programare, România continuă să fie printre ultimele state din UE în ceea ce privește ponderea persoanelor vaccinate cu prima doză. În aceste condiții, medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, avertizează că „pandemia nu se va închide precum o ușă. Ea se va transforma în focare de regiune sau în focare izolate”.

Cele mai importante precizări ale medicului Adrian Marinescu, în interviul acordat RFI:

- Pandemia nu se va închide precum o ușă. Pandemia se va transforma în focare de regiune sau în focare izolate.

- Sigur că putem vorbi de relaxare, dar trebuie să abordăm această situație prudent, știind prin ce am trecut.

- Ne așteptăm la o vară liniștită, dar lucrurile depind de campania de vaccinare și de mutațiile care pot apărea.

- Mai important decât dacă vom mai avea sau nu un val de infectări este dacă vom avea cazuri ușoare sau nu. Iar aici din nou vaccinarea poate să facă diferența. Dacă vom fi vaccinați, cei mai mulți vom face forme ușoare și nu va mai exista presiune pe sectorul medical. Sunt lucruri care se leagă.

- Era normal să ne punem obiective ridicate și era de așteptat că nu vom atinge ținta de 5 sau 10 milioane până la finalul verii. Ceea ce este important e să avem cât mai multe persoane vaccinate, în special cei vulnerabili, iar vaccinarea să fie un program continuu.

- În regiunile unde vaccinarea are o rată joasă, trebuie o intervenție la nivel de mesaje.

- Studiile demonstrează siguranța vaccinurilor și pentru copii. Încă de la început s-a luat în discuție și vaccinarea celor mici, care sunt și ei vectori de transmitere.

Ascultă:

 
Medicul Adrian Marinescu, despre regresia pandemiei