Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Dumitru Lupuleasa: Testarea în farmacii pentru depistarea COVID-19 ar putea începe în 3 săptămâni

test-tube-5065424_1920.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Testarea  în farmacii pentru depistarea COVID-19 ar putea începe în 3 săptămâni, a declarat pentru RFI, Prof.Univ.Dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România. Farmaciile au la dispoziție 10 zile pentru a-și instrui personalul cu privire la activitatea de testare. Însă, sunt o serie de probleme pe care ordinul semnat de ministrul Sănătății nu le aduce în discuție, spune prof. Lupuleasa. De exemplu, cine va suporta costurile echipamentelor de protecție sau cine va plăti pentru distrugerea acestor deșeuri biologice. Ministerul Sănătății, care pune la dispoziția farmaciilor, gratuit, într-o primă fază, 500 de mii de teste, avansează ideea că unitățile pot cere bani pentru serviciu de testare. 
      

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni, potrivit Ordinului ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, publicat luni în Monitorul Oficial. 

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.
Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

Sunt interesați farmaciștii să testeze populația?

Prof.Univ.Dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România:

  • Farmaciile sunt în curs de pregătire. În conformitate cu ordinul respectiv (n.r. Ordinul semnat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, publicat luni în Monitorul Oficial) trebuie să vedem dacă avem în momentul de față și ce ar trebui. Sigur, se vorbește în conținutul ordinului de un interval de zece zile de la publicarea în Monitorul Oifical a realizării unui protocol între Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, legat de felul în care trebuie efectuată instruirea personalului. 
  • Sunt o serie de aspecte care nu sunt lămurite: nu se vorbește nimic despre prețurile care vor putea sau nu fi solicitate pe serviciul efectuat, cine va suporta echipamentul de protecție care trebuie schimbat de fiecare dată, cheltuielile legate de distrugerea acestor deșeuri biologice...Trebuie găsită o formulă de cuantificare și parcurgând ordinul nu am găsit aceste lucruri. Să sperăm că ele se vor clarifica într-un interval de timp cât mai apropiat
  • Colegii mei, o parte din ei și-au dorit (n.r. testare pentru depistarea COVID) lucrul acesta, o parte au fost sceptici, din păcate se pare că numărul scepticilor este în creștere.
  • Să sperăm ca în trei săptămâni să demareze testarea în farmacii. S-ar putea ca demararea să fie mai greoaie, apoi lucrurile să decurgă fluent. Mi-aș dori lucrul acesta. 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Porf.Univ.Dr. Dumitru Lupuleasa, intervievat de Mirela Dădăcuș