Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: ”Turismul pentru avort” ia amploare. Destinația principală - Republica Cehă

polonia.png

Demonstrație împotriva interzicerii avortului la Cracovia, Polonia, octombrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Legislația foarte restrictivă în domeniu din Polonia obligă anual zeci de mii de femei care doresc să avorteze, să se deplaseze în străinătate pentru această intervenție, transmite presa din Polonia citată de Courrier International. Republica Cehă este cea mai frecventă destinație.

Și asta pentru că, pe lângă poziția geografică favorabilă, Republica Cehă are o legislație mult mai flexibilă în acest domeniu.

Acest tip de ”turism” a cunoscut o creștere explozivă în ultimii ani, dat fiind că soluția le permite femeilor poloneze să evite intervențiile riscante efectuate în clandestinitate în propria țară, numai că autoritățile de la Varșovia nu privesc cu ochi buni acest fenomen, după cum transmite site-ul radioului ceh Irozhlas.cz.

În urma unei decizii formulată de Curtea Constituțională din Polonia în ianuarie anul acesta, avortul în Polonia a devenit practic interzis, ceea ce a dus la o intensificare a fenomenului.

Publicația Respekt.cz redă textul unei scrisori pe care Ambasada Poloniei la Praga a transmis-o Ministerului sănătății din Cehia, un gest diplomatic nemaiîntâlnit până în prezent. ”Nu înlesniți avorturile femeilor din Polonia”, se arată în textul scrisorii, formulată chiar în timp ce Senatul Republicii Cehe începuse dezbaterile pe marginea unei noi legi privind întreruperea voluntară a sarcinii, mai scrie sursa citată.