Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: Slujbe publice de binecuvântare a cuplurilor homosexuale. Vaticanul protestează

germania.png

Slujbă de binecuvântare a unui cuplu de homosexuali la o biserică din Köln, Germania, 10 mai 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Relațiile dintre Vatican și Biserica Catolică Germană nu au fost niciodată simple, dar în ultimele săptămâni relațiile s-au tensionat și mai mult în urma organizării unei campanii fără precedent.

Inițiatorii campaniei au mobilizat o sută de parohii din toată Germania, organizând astfel binecuvântări deschise pentru cuplurile gay sau heterosexuale. „Dragostea câștigă”: este sloganul unificator ales pentru campanie.

Ceremoniile cuplurilor gay nu sunt ceva nou în cadrul Bisericii Catolice, dar în trecut erau ținute în secret.

Wolgang Rothe, un preot din München, a binecuvântat duminica trecută în jur de 30 de cupluri: „Astăzi avem o șansă extraordinară să facem publice aceste binecuvântări, de obicei foarte discrete, și să le oferim posibilitatea de a nu mai fi ascunse". Slujbele s-au desfășurat sub protecția Poliției.

Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței se pronunță împotrivă, reafirmând într-o notă de la jumătatea lunii martie că homosexualitatea este un păcat și exclude orice ceremonie religioasă cu acest scop.

Dar două mii șase sute de preoți, diaconi și teologi au semnat o petiție împotriva tezelor Vaticanului. Steagurile curcubeu au răsărit pe fațadele multor biserici.

O participantă, binecuvântată la München împreună cu soția ei, este recunoscătoare. „A fost foarte emoționant. S-au spus cuvinte minunate și în sfârșit simți că faci parte din Biserică ”, a spus ea.

Președintele Conferinței Episcopale Germane a criticat inițiativa. Grupurile radicale catolice cer ex-comunicarea pentru preoții care susțin această acțiune.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul rfi.fr