Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul general "uită" de restanțele pe care le are față de bucureștenii cu dizabilități

nicusor_dan_captura_video_buget.jpg

Primarul general "uită" de restanțele pe care le are față de bucureștenii cu dizabilități. Image source: captura video

Discuțiile pe bugetul Capitalei au scos la iveală și o altă problemă: cât își permite Bucureștiul să ofere persoanelor cu dizabilitati ca stimulent. In loc de 500 de lei, 250, ca atat ne permitem, a ținut să le transmită primarul general.Bugetul a fost votat, stimulentul a rămas la 250 de lei.

În ședința Consiliului General în care urma sa se voteze bugetul, președintele de ședință a dat cuvântul în sesiunea online și unei persoane care să reprezinte bucureștenii. A fost Gabriela Șerbănescu, vocea persoanelor adulte cu handicap, după cum avea sa se prezinte singură.
Gabriela Șerbănescu a venit cu o problemă apăsătoare.

"Aș vrea să vă aduc în vedere și să vă rog pe toți cei prezenți să vă gândiți că persoanele adulte cu handicap nu și-au primit bănuții. Aș putea spune că am primit câte jumătate din stimulentul de 500 de ron pe care îl primeam.

Ca să nu mai vorbim că pe lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie nu am primit niciun ban. Vă întreb pe toți cei prezenți, indiferent de culoarea politică. Dumneavoastră v-ați primit salariile la jumătate? Iar scuza a fost aprobarea bugetului.

Domnul primar al Capitalei ne-a promis că imediat după aprobarea bugetului ne vom primi bănuții și că va aduce stimulentele la zi. L-aș ruga, dacă se poate, un minut, pe domnul primar, să ne spună dacă astăzi se aprobă bugetul, ne vor da bănuții? Veți aproba acest buget? Veți aproba aceste stimulente dacă astăzi se aprobă bugetul capitalei?
 
Reacția primarului general a fost destul de virulentă. "Ceea ce spuneți dumneavoastră nu este corect. În fiecare din ultimele patru, cinci luni fiecare dintre dumneavoastră ați primit jumătate din stimulentul la care Consiliul General s-a obligat, a insistat Nicușor Dan contrazis însă de Gabriela Serbănescu.
GȘ: A fost 250 de lei.

ND: Vorbesc eu acum, dacă îmi permiteți. 
Sorin Purcărea: Doamna Șerbănescu, am să vă rog să nu intrăm într-un dialog. Vă rog să îi permiteți domnului primar general să vă răspundă.
GȘ: Am înțeles.

ND: Nu e adevărat ce spuneți dumneavoastră că de luni de zile nu ați primit niciun ban. De aceste patru, cinci luni, dată fiind situația financiară a Primăriei capitalei ați primit jumătate din banii pe care vechiul legislativ al Bucureștiului și l-a asumat.

Prin bugetul de anul acesta, dacă el o să treacă în forma în care el este propus azi, o să primiți în continuare acești 250 de lei pe lună. Aceasta este posibilitatea financiară a municipiului București, în opinia mea și cred eu în opinia majorității.

SP: Mulțumesc domnului primar general pentru răspuns. Doamna Șerbănescu, vă mulțumim pentru intervenție. Vă rog să fiți convinsă că toți colegii noștri ne-au auzit. Avem în vedere acest lucru și o să vedem mai departe la dezbaterea de buget. Mulțumim frumos pentru prezență. Pentru moment, la revedere.
 
Pentru că timpul acordat în cadrul ședinței Consiliului General nu a permis exprimarea unui punct de vedere în această chestiune, am încercat să aflăm cum stă de fapt treaba din punctul de vedere al celor direct afectați de reducerea stimulentului de la 500 de lei la 250 de lei.

Gabriela Șerbănescu explică: Bănuții pe care i-am primit, de care spune domnul primar, sunv bănuții restanțelor lunilor din anul 2020, respectiv pe lunile noiembrie și decembrie. Pe lunile noiembrie și decembrie noi, persoanele adulte cu handicap, ar fi trebuit să primim câte 500 ron. Întrucât nu ni s-au dat acești bănuți, acești bănuți au fost împărțiți în rate de câte 250.

De aici sumele primite despre care domnul primar spune că noi le-am fi primit în lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie. Dar, sunt restanțele pe lunile din 2020. Nu sunt bănuții pe lunile din 2021. Pe anul 2021 nu a făcut nicio plată. Pot să fac dovada prin extrasul bancar, unde se vede foarte clar că ultima sumă primită pe data de 29 aprilie este din restanța pe decembrie 2020. Exact asta voiam să îi răspund domnului primar.
Reporter: Nu ați mai apucat. Între timp bugetul s-a votat. Ați rămas cu 250 de lei. Ce înseamnă asta?

GȘ: În continuare persoanele adulte cu handicap din București vor primi 250 de lei. Însă, vrea să mă întorc și să spun. Chiar și așa, ar trebui să aducă la zi. Chiar dacă ar fi să ne dea și nu ar fi corect să ne dea 250, tot ar trebui să aducă la zi și ar trebui să primim 1000 de lei. Însă, hotărârea spune clar 500 de ron, nu 250 cum a modificat domnul primar fără să anunțe pe nimeni.

Rep: Înțeleg că s-a votat în Consiliu.
GȘ: Dacă bugetul a fost aprobat  cu 250 și rămâne așa, la 250, domnul primar tot ar trebui să ne dea acum în mai să ne dea 1000 ron.

Rep: Cum ați ajuns dumneavoastră să vorbiți în cadrul ședinței online a Consiliului General?
GȘ: Am fost singura care am avut curaj, am îndrăznit să scriu către primărie și să fiu lăsată să intru câteva minute în ședința de aprobare a bugetului pe 2021. 

Rep: Știți ce se întâmplă în alte localități din țară? E aceeași situația?

GȘ: Nu, știu foarte bine că numai persoanele adulte cu handicap din București primesc acest stimulent. Sincer, nu mi se pare corect. Indemnizațiile de handicap sunt foarte mici la nivel de țară. Cel puțin eu primesc 60 de ron. De aceea i-am întrebat pe toți când am intrat în direct dacă îmi poate spune cineva dacă se poate descurca cu 60 ron pe lună.

Este foarte puțin. Și alte beneficii nu avem. Eu una nu am drept nici la analize ca să spun că primesc cei 60 ron și am alte beneficii. Noi, persoanele adulte cu handicap, nu avem alte beneficii. Primesc 60 de ron pe lună. Din acești 60 ron pe lună ce aș putea să fac? Pentru mine, cei 500 de ron pe care îi primeam de la primăriei erau bucățica mea din care îmi puteam asigura analizele, tratamentul pe care îl iau conform afecțiunii pe care o am. Pentru mine însemnau foarte mult acei bani".