Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape 800.000 de vaccinuri au ajuns, de la începutul anului, în R.Moldova. Cele mai multe, donate de România

asistenta_vaccin.jpg

Campania de vaccinare în R.Moldova a început la 2 martie. Până în prezent, puțin peste 27.000 de persoane au fost imunizate cu ambele doze.

În R.Moldova, aproape 800.000 de vaccinuri au ajuns, de la începutul anului. La Chișinău, urmează să vină, în scurt timp, un nou lot Pfizer, oferit ca donație prin intermediul Platformei COVAX, anunță autoritățile de la Chișinău. Cele mai multe vaccinuri au venit, până acum, din România, urmează China, Rusia, platforma COVAX, dar și Emiratele Arabe. O bună parte dintre vaccinuri nici astăzi nu sunt repartizate centrelor medicale din țară. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a criticat faptul că procesul de vaccinare este prea lent, raportat la cantitatea de vaccin care este deja în R.Moldova. Sandu a cerut ca să fie deschis procesul de vaccinare pentru toți cei care doresc să o facă, iar informațiile să fie clare pentru cetățeni.

Primele vaccinuri anti-Covid au ajuns în R.Moldova, din România, după ce, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V. În sprijinul Republicii Moldova au fost livrate, de România, până acum, patru tranșe de vaccinuri anti-COVID: 27 februarie - 21.600 de doze; 27 martie - 50.400; 17 aprilie - 132.000 și pe 7 mai – 100.800 de doze, în total 304.800. Transportul donației de vaccinuri din partea României a fost asigurat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene și este parte a inițiativei ”Echipa Europa”.

”România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, susțin autoritățile române.

La 27 aprilie, în R.Moldova a ajuns un lot de vaccinuri din China. 150.000 de doze Sinopharm, oferite cu titlu gratuit, iar alte 100.000 de doze CoronaVac au fost achiziționate la prețul de 13,5 dolari doza sau 27 de dolari pentru un set. ”La acea etapă disponibilitatea vaccinului în țară era foarte redusă, țara nu a avut alte oferte disponibile decât această oferă venită din China. Decizia a fost luată de comun acord la Comitetul național de imunizare. Specialiștii au venit cu dovezi suficiente privind eficacitatea acestui vaccin. N-a fost un lot atât de mare, dar el salvează vieți”, a declarat, la TVR Moldova, Tatiana Zatîc, secretara de stat care asigură interimatul la Ministerul Sănătății.

Decizia autorităților de a procura vaccinul CoronaVac, susține Tatiana Zatîc, a fost impusă de situația critică în care se afla Republica Moldova, acum două luni. Potrivit ei, în condițiile în care niciun alt producător nu dorea să negocieze cu Republica Moldova, compania chineză Sinovac a fost singura care a acceptat să ne vândă serul anti-Covid, chiar dacă la un preț mult mai mare, scrie IPN. 

Totodată, secretarul de stat a anunțat că un nou lot de vaccinuri Pfizer este așteptat la Chișinău, până la sfârșitul lunii mai. ”Suntem în așteptarea unui nou lot de vaccin cu titlu de donație de pe platforma COVAX.  Promisiunile pe care le avem de la această platofrmă este că vom primi vaccin gratuit pentru 20% din populația țării, adică ar fi vorba de vaccinarea cu ambele doze a peste 700 de mii de persoane, adică un milion 400 de mii de doze”, a mai spus Tatiana Zatîc.

Prin platforma COVAX, R.Moldova i-au fost donate, până în prezent, 86.970 de AstraZeneca și Pfizer.

Alte 2000 de doze de vaccin au fost oferite de Emiratele Arabe.

Când vine vorba despre aducerea vaccinului Sputnik V în R.Moldova, liderul socialiștilor, Igor Dodon, care nu are nici o funcție publică, își atribuie toate meritele. 142.000 de doze de Sputnik V au ajuns în R.Moldova în aprilie. Iar la începutul lunii mai a și început imunizarea cu serul donat de ruși. Cozi s-au făcut la mai multe centre medicale, unde cetățenii, în mare parte vorbitori de rusă, așteptau să fie vaccinați. 

Deși vaccin este suficient, procesul de imunizare decurge lent. Pentru comparație, în România, zilnic, zeci de mii de oameni sunt vaccinați, iar în R.Moldova, marți, spre exemplu, aproape 2000 de persoane au fost imunizate. Iar luni, doar 49 de oameni au primit serul. Campania de vaccinare în R.Moldova a început la 2 martie. Până în prezent, doar 27.000 de persoane au fost imunizate cu ambele doze. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat încă o dată toți cetățenii să se vaccineze pentru a proteja viața și sănătatea noastră, și pentru a reveni cât mai curând la normalitate. Maia Sandu a cerut Ministerului Sănătății să se renunțe la vaccinarea pe categorii, să fie deschise mai multe centre de vaccinare în cât mai multe localități - și acestea să funcționeze inclusiv în zilele de odihnă, să fie mobilizat mai mult personal medical, iar procedurile să fie simplificate, astfel încât oamenii să se poată vaccina indiferent de locul de trai sau de muncă.

De la debutul pandemiei, în R.Moldova au fost înregistrate în jur de 253.000 de cazuri de coronavirus, iar 5.970 de oameni au decedat. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vaccinurile ajunse în R.Moldova