Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liga Studenților Iași: Examenele la UMF "Grigore T. Popa", condiționate de vaccinare sau testare anticovid

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a hotărât ca doar studenții și profesorii care s-au vaccinat anti-Covid, care prezintă un test PCR sau antigen negativ la SARS-CoV-2 sau care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile pot participa la examenele din sesiunea de vară 2021. Decizia este semnată de rectorul UMF, Dr. Vasile Scripcariu, care a confirmat-o pentru HotNews.ro. O parte din studenți acuză măsuri discriminatorii și abuzive.

Studenții acuză faptul că se încearcă „constrângerea studenților Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași de a se vaccina în vederea susținerii examenelor din sesiunea de vară” într-un mod „abuziv, neconstituțional și injust” și se transformă vaccinarea într-o obligativitate. Pe de altă parte, spune la RFI Silviu -Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din Iași, nu toți studenții își pot permite să facă teste PCR pentru a participa la examene.

Silviu-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din Iași:

  • "Conducerea UMF Grigore T. Popa cunoaște foarte bine că nu are argumente legale și că nu poate impune din punct de vedere juridic  studenților să fie vaccinați sau testați pentru a intra la examene. (...) Este, în primul rând, o problemă de costuri, pentru că aceste teste îi costă în jur de 1.200- 1.500 de lei pe sesiune. A existat o promisiune în van din partea rectorului universității că vor fi decontate, dar s-a renunțat la idee. De asemenea, sunt studenți care se află în situații practice medicale, în care vaccinurile sunt contraindicate. Pe de altă parte, sunt acei studenți care au ales să nu se imunizeze în momentul de față, ci să mai aștepte și să ia o decizie liber-consimțită și fără să fie constrânși."
  • "Au existat inclusiv amenințări voalate față de studenți, cum că cei care nu se vaccineze sau nu doresc să fie de acord cu aceste măsuri, vor avea probleme cu notarea la examene. Există o reală frică din partea studenților mediciniști de a discuta în spațiul public ori de a avea apariții în mass-media cu privire la problemele care apar în UMF."
  • "Suntem determinați să mergem până la capăt cu demersurile noastre, pentru a demonstra că studenții au dreptate, pentru ca ei să intre liberi în sesiune, așa cum până în momentul de față nu li s-a restricționat accesul în universitate."

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 

 

 
Silviu -Emanuel Man, președinte Liga Studenților Iași