Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clinicile private vor fi obligate să pună tarifele la vedere

clinica.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Cele 349 de spitale private din România care au contracte cu casele de asigurări de sănătate vor fi obligate de lege să afişeze atât în sedii, la vedere, cât şi pe site-urile pe care le au tarifele percepute pacienţilor pe durata internării. Propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar urma să intre în vigoare efectiv de la 1 iulie, după ce va trece și prin guvern. De ce era nevoie de o astfel de măsură? 

”Țineți-vă sănătoși cu orice preț, să nu fiți nevoiți să călcați în niciun spital din România, fie el public sau privat. Dați cu leacuri, dați cu agheasmă, cu magnebeșase, cu propolis, cu aspirina săracului, cu descântec, coada șoricelului și flori de iasomie, cu orice vreți voi, dar stați departe de spital, în special în perioada asta”, așa sună postarea Antoniei Garonfil, care a povestit pe Facebook cum ”Moartea Domnului Lăzărescu” s-a mutat la privat. ”Dacă eu am pățit ce am pățit în clinici private care au rupt gura târgului, vă dați seama ce experiențe și mai nasoale se derulează în spitalele publice. Să nu mai zic că primesc facturi emise de ei, lipsite total de transparență, cu “seringa cu ac” sau “capac de branulă” sau “fașă de mătase 9 metri”. N-am văzut nicio fașă pe mine cât am stat acolo…Mi-aș fi amintit dacă m-ar fi înfășurat în 9 metri de leucoplast ca pe Tutankamon”, scrie pacienta care s-a trezit cu un decont uriaș după câteva zile de spitalizare în privat…

Iată déjà un motiv pentru ca acum CNAS să ceară reglementarea şi transparentizarea contribuţiei personale, astfel încât pacientul să aibă mai multă predictibilitate a costurilor când se duce într-un spital privat. Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a explicat pentru news.ro că în noul contract cadru pentru 2021/2022 este stipulat ca pacientul să primească un cost estimativ valabil unui număr de zile pentru a putea obţine şi alte oferte de la alte spitale şi pentru a putea alege cea mai bună ofertă. „Costul este estimativ, fireşte, pentru că, poate pentru o intervenţie chirurgicală este prevăzută o zi de servicii în ATI, şi atunci lucrurile se pot complica şi costurile se pot majora. Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Practic această propunere reprezintă încă un pas pentru a ne asigura că banii urmează pacientul în sistemul de sănătate. Pe de altă parte ajută şi la crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, foarte corect şi foarte transparent”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.

Președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România, Cezar Irimia, spune la RFI că măsura este mai mult decât bine venită dar și mai binevenită ar fi o transparență egală cerută și spitalelor de stat. ”Suntem de accord ca în toate spitalele private să se afișeze prețurile serviciilor oferite populației, în același timp, dorim să se întâmple același lucru și la spitalele de stat. Suntem de acord ca aceste tarife să fie vizibile, să știm pe ce dăm banii, să știm dacă să ne angajăm să contractăm servicii publice sau private”, spune Cezar Irimia la RFI.

De partea sa Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private spune că măsura în sine este absolut necesară. Ovidiu Tene, jurist PALMED, a explicat tot pentru news.ro că este firesc ca o persoană asigurată să poată opta dacă accesează un serviciu de spitalizare într-un spital public sau într-unul privat. ”Dacă îl accesez în privat, şi spitalul are contract cu casa de asigurări, este absolut firesc ca o parte din tariful respectivei spitalizări să-mi fie decontat în calitatea mea de persoană asigurată şi de plătitor de taxe”. Reprezentantul PALMED atrage însă atenția că statul roman a păstrat tarifele serviciilor medicale decontabile prin casele de sănătate la niveluri ridicol de mici. ”Am văzut cazuri în care tariful decontat nu acoperea nici măcar medicaţia preoperatorie, intraoperatorie, anestezică, şi postoperatorie, a pacientului”, a explicat juristul.

Cerzar Irimia confirmă la RFI că tarifele serviciilor medicale au rămas la niveluri inacceptabil de mici și ar fi necesară o actualizare a acestora. Altfel, spitalele de stat și cele private vor apela la diverse tertipuri pentru a nu rămâne cu cheltuieli nedecontate corect.”S-a ajuns în această situație deoarece statul nu decontează serviciile medicale către clienți la adevărata lor valoare și au rămas neschimbate de ani de zile, nu mai sunt de actualitate…Casa de Asigurări decontează la fel pentru stat sau pentru privat. Privatul implică niște cheltuieli pentru că ei fac un buissness și atunci introduce niște costuri suplimentare pentru pacienți chiar dacă terapia este gratuită iar cei de la stat ca să își recupereze investiția în serviciile medicale oferite, mai ”fură cumva” startul decontărilor printr-o zi de internare în plus…Deci și statul și privatul folosesc niște tertipuri pentru a obține sumele reale pentru serviciile prestate. Ar fi bine să se actualizeze prețurile serviciilor medicale și numai atunci statul poate pretinde privatului să practice anumite prețuri și să nu mai preceapă costuri suplimentare pentru anumite terapii decontate de Casa de Asigurări. Deci numai atunci când tui ca stat ești correct, poți să impui privatului corectitudinea. Până atunci, este o ambiguitate din care are de suferit numai pacientul…”, conchide Cezar Irimia.