Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureștiul este oficial în scenariul verde. Autoritățile locale au decis noi relaxări, dar restricția circulației pe timp de noapte rămâne

alin stoica prefect.jpg

Prefectul Capitalei, Alin Stoica
Sursa imaginii: 
facebook/prefecturabucuresti

Autorităţile au decis creşterea gradului de ocupare a restaurantelor, cafenelelor şi sălilor de spectacol la 50%, de la 30% cât este acum, şi organizarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanţi în Bucureşti. Restricţia de circulaţie pe timp de noapte a fost menţinută. 

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că în şedinţa de joi a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă au fost decise noi măsuri de relaxare, aferente ratei de infectare din scenariul verde, respectiv creşterea gradului de ocupare permis în localuri - de la 30% la 50%, permiterea spectacolor de tip drive-in, cu 3 persoane în maşină, precum şi spectacolele în aer liber, cu maximum 300 de spectatori, transmite News.ro. În schimb, este menţinută restricţia circulaţiei pe timp de noapte între orele 22.00 şi 5.00.

Întrebat când vor putea merge toţi copiii fizic la şcoală, prefectul Capitalei a răspuns: „Copiii toţi vor putea merge la şcoală când rata scade sub 1 la mie”.

El a mai anunţat că în Bucureşti a fost atins numărul de un milion de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, ceea ce este un lucru încurajator. 

Aşteptăm scenariile epidemiologilor. În Bucureşti am atins azi numărul de 1 milion de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Deci lucrurile arată încurajator.  În alte state, unde rata de vaccinare este mai crescută s-a renunţat la purtarea măştii. Există şi la noi discuţii ca în zonele de spaţii de birouri sau unde sunt persoane vaccinate”, a explicat Stoica.

Acesta a adăugat că încă va fi menţinută restricţia privind circulaţia pe timp de noapte. O decizie privind o relaxare în acest sens trebuie să fie luată de Guvern, a mai spus Stoica.

Există aceleaşi restricţii de noapte ca şi până acum. Deocamdată pe hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă aceasta e măsura şi anume limitarea circulaţiei între 22.00 şi 5.00. Guvernul va trebuie să revină asupra măsurii, în funcţie de situaţia epidemiologică. Sub 1 la mie este scenariul pentru şcoli şi anume elevii vor putea veni toţi fizic la şcoală. Nu avem măsuri speciale pentru agenţii economici”, a conchis prefectul Capitalei. 

Conform raportării primite de autorităţi, incidenţa în Capitală joi este 1,3.

Alin Stoica a declarat, miercuri seară la Digi 24, că la finalul săptămânii viitoare, dacă se menţine trendul, s-ar putea ajunge la rata pentru scenariul verde pentru şcoli.