Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei zile și trei nopți de vaccinare non-stop la Cluj, la maratonul organizat de UMF

maratonul_vaccinarii_cluj.jpeg

Maratonul vaccinării de la Cluj va avea loc la Sala Polivalentă BT Arena
Maratonul vaccinării de la Cluj va avea loc la Sala Polivalentă BT Arena
Image source: 
Prefectura Cluj

La Cluj-Napoca, începe vineri, la ora 16.00 cel mai mare eveniment de vaccinare în masă. Maratonul vaccinării este organizat de Universitatea Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", în parteneriat cu spitalele universitare și cu autoritățile locale și județene. Campanii de vaccinare “la liber” au mai fost organizate la Cluj, însă nu de o astfel de anvergură, spun inițiatorii ei.

Timp de trei zile și trei nopți, Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca va fi locul în care cei care doresc se pot vaccina, fără programare.

 

"Sunt în jur de 600 de voluntari din toate categoriile: medici, asistenți medicali, registratori. Pe lângă ei sunt implicate autoritățile publice: Polița, Jandarmeria, STS-ul, deci foarte multe persoane. Cred că se depășesc 1000 de persoane care participă voluntar, deci nimeni nu este plătit pentru această activitate. Este motivul pentru care s-a organizat în timpul weekend-ului, pentru ca toată această activitate să iasă cât se poate de bine", a precizat rectorul UMF Cluj, prof. Anca Buzoianu.

 

Serul care va fi folosit în acest maraton al vaccinării va fi Pfizer BioNtech. Rectorul UMF Cluj nu a dorit, însă, să precizeze câte doze de vaccin sunt disponibile pentru această acțiune.

 

"Nu dorim să punem în față niște cifre pe care să le considerăm  obligatorii, ci ne dorim ca cât mai multe persoane din Cluj, din orașele și comunele județului sau chiar, de ce nu, din județele limitrofe să participe, pentru că efortul acesta al nostru comun îl facem cu toții pentru binele comunității", a mai spus rectorul UMF.

 

Maratonul vaccinării anti-COVID-19 care se va desfăşura la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca va începe vineri, 14 mai, la ora 16:00 şi se va încheia luni, 17 mai, la ora 8:00. Toate persoanele peste 16 ani care doresc să se vaccineze vor putea face acest lucru fără programare doar cu buletinul.

De asemenea, se vor putea vaccina și cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățenii străini cu ședere legală pe teritoriul României. Minorii trebuie să aibă asupra lor acordul scris al unui părinte sau al tutorelui legal. Rapelul se va administra după 21 de zile, în perioada 4-7 iunie, tot la BT Arena.

Rectorul UMF, Anca Buzoianu a declarat că cea mai mare provocare organizatorică a fost aceea de intstrui și repartiza voluntarii implicați în acest maraton al vaccinării.

La Sala Polivalentă BT Arena vor fi amenajate 20 de cabinete de vaccinare, ce vor asigura un flux continuu, non-stop, pentru persoanele care vor veni să se vaccineze. Fiecare pacient va fi însoțit de un voluntar pe tot parcursul procesului, chiar și în zona în care vor trebui să aștepte 15 minute pentru a vederea dacă există sau nu reacții adverse.

La Cluj-Napoca a mai fost organizată, până acum, o campanie de vaccinare fără programare la Spitalul Militar, dar și un centru de vaccinare din mașină (drive thru). Până în acest moment,  peste o treime din populația din județ s-a vaccinat, iar Clujul este pe locul 2 în țară, la procentul de vaccinați, după Capitală.

 
Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean, despre maratonul vaccinării