
Social
Răzvan Cherecheș: Ritmul vaccinării va scădea din cauza relaxărilor/Valul patru, la toamnă
vaccin.jpg

Masca nu va mai fi obligatorie în spațiile publice deschise, începând de sâmbătă, 15 mai. Ea va trebui purtată doar în locuri aglomerate, precum piețe sau stații de tramvai și autobuz. De asemenea, carantina de noapte va fi eliminată. În plus, de la 1 iunie, nunțile, botezurile și mesele festive vor putea fi organizate cu un număr limitat de participanți, dar restricția va fi ridicată, dacă toate persoanele participante sunt vaccinate.
Răzvan Cherecheș analizează măsurile de relaxare a unor restricții anunțate de autorități: ”Sunt adecvate. Ținând cont de actualele rate de transmitere a virusului și de faptul că s-a încălzit vremea, se petrece mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamurile deschise, ventilația e mai bună peste tot, practic, șansele de transmitere sunt semnificativ mai reduse față de perioada de peste iarnă. Cu toate acestea, trebuie spus că ce ar fi fost nevoie ca să mențină actualul ritm de vaccinare ar fi fost să specifice facilitățile pentru persoanele vaccinate, dincolo de faptul că pot să aibă capacitate mai mare evenimentele, dacă au doar persoane vaccinate, pentru că de exemplu în acest moment, în SUA, Centrul de Prevenire a Îmbolnăvirilor recomandă ca persoanele complet vaccinate să poată să stea chiar în interior fără mască și fără distanță”.
Facilități pentru persoanele vaccinate?
Întrebat dacă aceste relaxări de restricții merg în același pas cu ritmul vaccinării, expertul a răspuns: ”Nu, nu cu ritmul vaccinării, ci cu ratele de incidență ale infecției. Ritmul vaccinării va scădea în perioada următoare, tocmai din cauza relaxărilor. Suntem într-o situație bizară, e ca și cum la școală, la primul test pe care îl dai studenților, le dai la toți nota zece, indiferent că au muncit sau nu pentru testul respectiv. La al doilea test nu va mai învăța nimeni. Exact la fel aici, din cauză că Guvernul nu validează comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, nu oferă o facilitate, nu ajustează legislația, pentru ca astfel de facilități să poată fi oferite, va scădea interesul pentru vaccinare, pentru că, nu-i așa, situația este sub control, situația se relaxează pentru toată lumea, nu există nici un motiv să te vaccinezi și percepția riscului personal peste vară va scădea”.
În opinia sa, ”faptul că se relaxează măsurile nu înseamnă că revenim la normalitate. În toamnă ne așteaptă valul patru. În momentul în care vremea se răcește, reintrăm în case, începem din nou să respirăm unii peste alții. Dacă procentul de persoane vaccinate nu va fi suficient de mare în acel moment, vom avea un val patru care va impune reintroducerea restricțiilor”.
Nunți și botezuri fără limită de persoane dacă acestea sunt vaccinate anti-COVID
SUA: Cei vaccinaţi împotriva COVID-19 nu mai trebuie să poarte măşti în interior
5000 de “fătălăi și amețite” au primit cărți de la Curtea Veche cu dovada vaccinului anti Covid-19
Răzvan Cherecheș crede că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă la final de august, așa cum și-au propus autoritățile: ”Eu sper să mă înșel teribil și să greșesc, dar eu nu cred că va fi posibil să atingem nici una dintre țintele impuse de autorități, pentru că exact măsurile de relaxare anunțate ieri vor duce la scăderea ratei de vaccinare. Dacă ne uităm deja nu la numărul total de doze administrate, ci doar la prima doză, se vede clar o tendință descrescătoare a administrării primei doze de vaccin. Eu spun că dacă peste vară Guvernul nu se relaxează și el la fel ca populația și continuă să pregătească valul patru din toamnă și pornește o campanie de comunicare adecvată, nu doar mesaje din partea primului-ministru, președintelui și domnului Gheorghiță, cu apeluri la populație, ci o campanie de comunicare corespunzătoare, plus facilități extrem de clare pentru persoanele vaccinate, dacă nu se fac aceste lucruri, vom avea un val patru, vom avea restricții în toamnă și lucrurile vor fi neplăcute până în primăvara anului viitor. Eu zic că cel mai optimist scenariu este ca în primăvara anului viitor să reușim să ajungem la imunitatea de grup”.
Întrebat cât ar ajuta implicarea Bisericii în campania de vaccinare, profesorul de sănătate publică a răspuns: ”Pentru foarte multe comunități, preotul este influencerul local, e persoana către care se uită oamenii. Eu cred că dacă Biserica Ortodoxă ar lua o poziție responsabilă și respectiv ar pune în primul rând interesul cetățenilor și dacă de exemplu Patriarhul Daniel s-ar vaccina, ar transmite un semnal incredibil de puternic către toată populația că aceasta este abordarea responsabilă”.