Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS explică de ce persoanele vaccinate trebuie să poarte în continuare mască

corona-5153949_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Persoanele vaccinate anti-COVID -19 ar trebui să poarte mască în regiunile cu transmitere ridicată a virusului, a recomandat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Anunțul OMS vine la o zi după ce SUA au anunţat ridicarea recomandării de a purta mască de către persoanele vaccinate, în urma scăderii substanțiale a numărului de infectări, relatează AFP și Agerpres. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au amintit că vaccinurile nu oferă o protecţie 100% faţă de Covid.

''Chiar şi în situaţiile în care acoperirea imunizării este ridicată, dacă există numeroase cazuri de transmitere, nu renunţaţi la mască'', a concluzionat directorul responsabil pentru urgenţe sanitare de la OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.

''În cazul unei ţări care doreşte să reducă sau să elimine purtarea măştii sau să suprime alte măsuri de sănătate publică şi sociale, acest lucru ar trebui făcut numai luând în considerare intensitatea transmiterii în regiune şi nivelul de acoperire a vaccinării'', a adăugat acesta. 

Este posibil ca cineva să se infecteze, să aibă o boală asimptomatică sau uşoară chiar şi după ce a fost vaccinat, a declarat directorul științific al OMS, Soumya Swaminathan. Potrivit acesteia, datele arată că vaccinurile ''protejează împotriva infecţiei între 70 şi 80%''.

"De aceea avem nevoie de alte măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea unei măşti, distanţarea fizică etc ... până când ţările ajung la un nivel în care un număr mare de persoane sunt protejate şi în care circulaţia şi transmiterea virusului ajunge la niveluri foarte scăzute", a adăugat ea.