Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetățenii Republicii Moldova și studenții în topul vaccinărilor la Maratonul UMF Iași

maraton.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu

Maratonul a început vineri 14 mai și s-a încheiat luni, 17 mai la ora 8. Vaccinarea s-a făcut 24 de ore din 24 doar cu buletinul sau cu pașaportul fără programare. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în perioada 4 - 6 iunie.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Autocare din Republica Moldova și mașini cu numere de Moldova și din județele învecinate Iașului îmbracă zona centrală a municipiului. Cortul- triaj este învelit ca într-o centură de rîndurile de voluntari-studenți la Medicină iar oameni care se așează la rând au surpriza să constate că în cîteva minute sunt deja îndrumați către cele 20 de fluxuri de vaccinare.

Iar maratonul este considerat un succes după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Ivona Burduja:

„ Vaccinarea a mers într-un ritm de 2000-2.200 de persoane la 24 de ore. Preponderent au fost tineri, studenți. Suntem un oraș universitar și este firesc să fie așa. Au fost mulți cetățeni din Republica Moldova veniți la vaccinare. Am organizat la acest maraton 20 de fluxuri pe două etaje ale universității. Au fost imnplicați 250 de medici, 250 de asistenți medicali, 250 de registratori și 350 de studenți voluntari„

Atrage atenția o mamă care a venit să-și vaccineze cei trei băieți. Sunt din Republica Moldova. „Trei copii vaccinăm. Băieții mei au 20 de ani, 17 și 16 ani. Îi vaccinăm pentru că suntem mai protejați. Mulțumim României că ne-a oferit această șansă de a fi mai sănătoși„ povestește mama care este completată de băiatul de 16 ani: „am hotărît să mă vaccinez pentru că am încredere și nu mi-a plăcut în pandemie. Am fost izolați de familie, de prieteni, de societate”.

Un alt tînăr student la Chișinău a venit însoțit de familie să să vaccineze: “ Pentru viitorul meu mă vaccinez. Să pot circula liber. Să nu stau cu grija că mă îmbolnăvesc de Covid și am să am o stare gravă!“ Studentul din Chișinău se grăbește spre casă.

Studenții voluntari sunt mindri de misiunea lor. Sunt din toate țările. Programul unui voluntar este de opt ore. Și ieșenii s-au vaccinat în număr mare la UMF deși în municipiul Iași mai sunt alte trei instituții care au fluxuri de vaccinare doar cu buletinul. Maratonul vaccinării de la UMF se reia în perioada 4 - 6 iunie pentru că atunci se asigură rapelul.