Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizatorii de evenimente: Știm că premierul Cîțu iubește concertele. Am putea avea evenimente cu 5.000 de participanți

Concert al trupei Manowar

Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS), Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente (PACTE) și Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans (MUZE) au transmis un comunicat comun în care susțin că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest domeniu sunt de fapt mai aspre decât în urmă cu câteva luni.

„Cel mai dăunător lucru este corelarea ponderii vaccinării cu posibilitatea organizarii de spectacole”, afirmă la RFI președinta Asociației Române a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Codruța Vulcu.

În plus, „Guvernul trebuie să creeze un mecanism finaciar asemănător celor existente în acest moment în Europa”, mai spune reprezentanta companiilor din industria spectacolelor.

Ea afirmă că, dacă prevederile vor fi schimbate, am putea avea în această vară evenimente cu 2.500 - 5.000 de persoane, la care accesul să se facă pe bază de dovada vaccinării sau pe baza unui test rapid, antigen sau PCR.

Ascultă interviul acordat RFI de președinta Asociației Române a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Codruța Vulcu:

În comunicatul lor comun, asociațiile reclamă că „măsurile de relaxare pentru sectorul cultural, anunțate de autorități în 14 mai, înseamnă, de fapt, norme restrictive de desfășurare a evenimentelor, atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare discutate cu INSP și cu Ministerul Sănătății. Regulamentul propus nu ne oferă predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an”.

Nu putem înțelege de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.

Nu putem înțelege de ce ținta de vaccinare pentru luna în curs la nivel național devine criteriu decisiv pentru creșterea capacităților pentru evenimente în orașe în care rata de vaccinare este mult mai mare decât media națională, atâta timp cât pe toată perioada pandemiei deciziile au fost raportate pe județ sau localitate, sau atâta timp cât, din nou, persoanele care intră în spațiul de eveniment nu transmit virusul (vaccinați sau testați) ori, în scenariul alternativ propus, respectă norme de distanțare și protecție.

Nu putem înțelege de ce o persoană care intră în spațiul de eveniment în baza unui certificat medical de vaccinare sau testare, trebuie să poarte masca și să aibă alocat un spațiu de 2mp.

Nu înțelegem din propunerile CNSU, la ce face referire măsura care spune că din întâi August evenimente nu pot dura mai mult de 1 zi.

Nu înțelegem de ce evenimentele culturale în spații închise sunt limitate la teatre și instituții de cultură (adică cele ale Statului) când, de mai bine de 30 de ani mediul privat organizează evenimente în locații alternative, de la săli de sport la hangare, țara neavând o infrastructură decentă sau suficientă pentru cererea existentă.

AROC a propus încă de la început două scenarii în care se pot organiza evenimente, unul care presupunea acces și reguli similare cu cele de anul trecut și unul care presupunea accesul pe bază de vaccin sau test, astfel încât și organizatorii de evenimente mai mici să-și poată derula activitatea.

Organizatorii de evenimente au nevoie de predictibilitate. Prin schimbarea unor detalii din Hotărârea publicată, acest lucru este foarte ușor de atins. Organizatorii și artiștii nu pot sta până în ziua evenimentului ca sa afle daca ținta de vaccinare este atinsă. O serie de completări și clarificări la noile acte normative, pot salva o întreagă industrie.

În concluzie, îi cerem Primului Ministru, domnul Florin Cîțu, să gestioneze corectarea detaliilor care încurcă în loc sa ajute, care creează confuzie în loc să aducă limpezime. Și ca de obicei, stăm la dispoziție cu consultanță și sfaturi pentru întocmirea unui regulament eficient, corect și SIGUR.