Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Nu mai putem vorbi, s-a cufundat într-o altă lume...”: Despre drama familiilor dezbinate de teoriile conspiraționiste

conspiratie.png

Image source: 
AFP via France24

Oameni pentru care rudele sau prietenii au devenit deodată de nerecunoscut.... Un tată, o mamă, un prieten, se cufundă deodată „într-o altă lume”, una total inaccesibilă pentru ei... Teoriile conspiraționiste le-au destrămat familia, lăsându-i copleșiți de stupoare.

Unii numesc acest fenomen „răul secolului”. Alții  „altă lume” a unei societăți în criză și în căutare de afirmare. Teoriile conspirației există și proliferează în lumea internetului și a rețelelor de socializare, afectând vieți reale.

Există un forum pe site-ul comunității americane Reddit. Numele său: QAnon Casualties („victimele QAnon”). Creată în iulie 2019, pagina numără acum peste 150.000 de membri anonimi disperați ale căror rude au devenit membri QAnon, această mișcare de extremiști pro-Trump, convinși că trebuie să lupte împotriva ”elitelor pedofile” și ”sataniste”, care a devenit un fenomen în Statele Unite. Mulți dintre ei au fost în mulțimea care a atacat Capitolul pe 6 ianuarie...

Mărturiile, adesea sfâșietoare, se succed și se aseamănă. „În seara asta mi-am pierdut mama”, „QAnon și mișcarea antivaccin mi-au furat fiica”, „Qanon este mai puternic decât iubirea?” ... Ei descriu oameni absorbiți în delirul conspiraționist, radicalizați, de nerecunoscut.

"Mama noastră ne distruge familia cu credințele sale nebune, iar situația se înrăutățește cu fiecare zi, mai ales odată cu izolarea din pandemie și cu faptul că petrece tot mai mult timp pe Twitter. Mi-e teamă să nu o pierd...", scrie un internaut britanic.

„Am impresia că mă înec”, mărturisește o femeie, povestind că mama ei a preferat să plece de acasă decât să poarte mască.

"Nu am acordat atenție când a început să vorbească despre toate astea, nu mă interesa. Astăzi mi se frânge inima gândindu-mă că, dacă aș fi știut mai multe la acea vreme, aș fi putut întreprinde ceva”, afirmă un alt internaut.

„Logica”

Puțini sunt oamenii care acceptă să vorbească deschis despre asta, atât de dureroase, de neînțeles, chiar rușinoase sunt aceste povești. Cum să spună că unchiul ei este un „platist” (adept al teoriei Pământului plat) sau că soțul ei le-a cerut copiilor să-și scoată măștile, amenințându-i că în caz contrar îi va renega?

Yves, un profesor de franceză, acum pensionar, primește un mesaj pe grupul de WhatsApp de la un vechi prieten: „Pandemia este o minciună”.

"Îl cunosc de 50 de ani, de multe ori am avut dezbateri aprinse, dar absolut niciodată nu am avut o viziune asupra realității atât de opusă", a declarat el pentru AFP.

Teoriile conspiraționiste sunt peste tot și afectează întreaga lume. „Există cei radicali și cei mai domoli, tu, eu, toți cei care la un moment dat își spun: ,,ne mint,,,  explică Marie Peltier, autoare a mai multor cărți pe această temă.

„Atmosfera de neîncredere față de instituții, de mass-media, s-a răspândit în toate sferele, universitare, asociative, politice”, remarcă ea, menționând trei mari repere ale conspiraționismului secolului XXI: atentatele din 11 septembrie 2001, tragedie colectivă de mari proporții, „eveniment organizat intenționat, conform conspiraționismului contemporan”; dezvoltarea rețelelor de socializare; și „Covidul de astăzi, care acționează ca un imens factor revelator”.

„Cei care răspândesc teoriile conspiraționiste au și un sistem de explicații, care pare logic. În baza lui se stabilesc eroii, vinovații, asta asigură în mare măsură succesul acestor teorii”, subliniază ea.

Deriva

"Mama mea trece prin mai multe transformări, de mai mulți ani. Astăzi, este complet inaccesibilă. Face parte dintr-o altă lume", mărturisește Paul pentru AFP (numele a fost schimbat).

Acest librar francez în vârstă de 48 de ani relatează cu amărăciune povestea „toxică” a schimbării lente a unei mame care, la sfârșitul verii anului 2020, îngrozită de perspectiva unui al doilea val de izolare, a lăsat totul pentru a se alătura unuia dintre acești „guru conspirativi” care proliferează teorii conspiraționiste pe rețelele de socializare.

Paul rupsese deja legătura cu mama sa, „o femeie profund nefericită și angoasată, revoltată, pe un fond de amărăciune și dezamăgire”. Dar se mai interesa din când în când de starea ei.

"Trăia ca un pustinic, petrecea foarte mult timp pe internet, căutând răspunsuri la furia ei împotriva nedreptății lumii. Naviga toată ziua pe YouTube, canalele de conspirație fiind singura ei conexiune cu lumea" , povestește el.

„Izolarea a fost cireașa de pe tort, virusul COVID a fost confirmarea tuturor teoriilor sale despre sfârșitul lumii” ăsta fiind și momentul în care el a decis să plece.

„Când mă gândesc la ea, nu văd decât miezul unui reactor nuclear topindu-se și scufundându-se în pământ”. Paul s-a adresat la Unadfi, Uniunea națională franceză a asociațiilor pentru apărarea familiilor și a persoanelor victime ale cultelor.

Unadfi studiază abaterile sectare de la începutul anilor 1980 și, conform purtătoarei  sale de cuvânt, Pascale Duval, procesele de aderare la teoriile conspirației sunt aceleași: radicalizare, alăturare la o comunitate, control.

Procesul „duce la o triplă ruptură”, explică ea. "Persoana își schimbă complet valorile, identitatea, pentru a marca aderarea la o anumită comunitate. Se îndepărtează de mediul lor originar, nu mai există niciun dialog posibil. Și în cele din urmă rupe orice legătură cu societatea."

Factorul politic

Fie că este vorba de radicalii anti-mască sau anti-vaccin, de „platiști” sau membrii QAnon, aceste comunități, care au multe legături între ele, sunt refractare la orice întrebări sau îndoieli. Astfel, cei din QAnon se caracterizează prin „modul extrem de agresiv de a-și afișa convingerile și ruperea legăturilor cu cei care nu vor să le urmeze preceptele”, potrivit Mike Rothschild, un specialist american în domeniu.

Aspectul politic este esențial, susține și Marie Peltier. "La început, am interpretat teoriile conspirației drept o aventură extrem de amuzantă sau nebună. Dar de fapt, este vorba de oameni care aderă la o anumită viziune a lumii, la un adevărat val", care adesea reia un discurs antisemit și de extremă dreaptă sau aderă la „teorii profund reacționare, având la bază ideea că progresul ne va distruge”, notează ea.

Pentru Pascale Duval de la Unadfi, „în spatele fiecărei mișcări sectare există un proiect politic sau cel puțin societal”.

Adepții conspiraționismului pot trece de la „activismul în mediul online”, la fapte reale,  afirmă cercetătorul Tristan Mendes France. "Există diferite grade prin care aceștia trec la acțiune. Pledoaria pentru a nu supune copiii la vaccinarea obligatorie este ceva, iar invadarea Capitoliului este cu totul alt ceva", subliniează doamna Duval.

Acest activism particular nu acceptă niciun fel de dezbateri, spre stupoarea celor care nu fac parte din astfel de mișcări.

Și dacă unii adepți ai conspiraționismului rup legătura cu comunitatea lor și „revin”, este totuși un „proces lung și dureros”, „până acum rar”, potrivit americanului Mike Rothshild, autorul unei cărți (netraduse) despre cele mai faimoase teorii ale conspirației....

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24