Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La 1 august România ar putea atinge pragul de imunitate colectivă de 50%

vaccinata_un_mil_gheorghita_gov_ro.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid
Sursa imaginii: 
gov.ro

Până la 1 august, aproximativ jumătate din populaţia României va avea o formă de imunitate faţă de infecţia cu SARS-CoV-2, fie prin vaccinare, fie în urma trecerii prin boală, estimează coordonatorul campaniei naționale de imunizare. Deocamdată tinerii și bătrânii sunt categoriile de vârstă care au cele mai puține persoane imunizate anti-covid, arată datele prezentate de medicul Valeriu Gheorghiță. Primii circulă și mențin circulația virusului, iar ceilalți sunt vulnerabili în fața covid-19.

Tinerii și bătrânii sunt categoriile care au cele mai puține persoane vaccinate. Potrivit datelor comunicate de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-1, la categoria sub 19 ani s-au vaccinat 86.000 de persoane ceea ce reprezintă 10,5% din populația eligibilă, scrie Mediafax.

La categoria 20-29 ani sunt 387.000 de persoane care reprezintă 17,9%, la 30-39 de ani sunt 584.000 de persoane și 21% rată de acoperire, iar la 40-49 de ani sunt 751.000 de persoane cu o acoperire de 24,8%.

Apoi, la categoria 50-59 de ani sunt 735.000 de persoane cu o acoperire de 28,9%, la 60-69 de ani sunt 811.000 de persoane cu o acoperire de 32,4%, iar la 70-79 de ani sunt 470.000 de persoane cu o acoperire de 30,7%.

La categoria peste 80 de ani sunt 151.000 de oameni vaccinați ceea ce reprezintă 16,3% din populația eligibilă, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul produs de Pfizer ar putea fi autorizat până la finalul lui mai  pentru grupa de vârstă 12-15 ani

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vaccinul Pfizer a primit autorizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) pentru variaţia de temperatură 2 grade, cu stabilitate timp de 30 de zile, în loc de cinci, iar astfel centrele pot fi aprovizionate pentru mai multe zile, tranmiste News.ro. El a mai precizat că până la finalul acestei luni AEM va acorda autorizarea de folosirea a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani.
Ne aşteptăm ca până la finalul lunii mai Agenţia Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea de folosire a vaccinului de la compania Pfizer şi pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Gheorghiţă a precizat că se are în vedere un maraton de vaccinare, în perioada 31 mai - 1 iunie, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, iar, dacă vaccinul va fi autorizat până atunci şi pentru vârste mai mici, se va deschide vaccinarea şi pentru ceilalţi adolescenţi.
Anterior, Gheorghiţă a precizat că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru a primi serul anti-COVID după ce acesta va primi autorizaţia de fi administrat categoriei de vârstă 12-15 ani.

Dacă se va face a treia doză, probabil vor fi vaccinați doar cei care riscă să nu dezvolte suficienți anticorpi

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat marți că în cazul în care se va decide să se folosească și a treia doză de vaccin, aceasta ar putea să nu fie utilizată pentru toată populația.

Există o scădere de anticorpi la anumite persoane precum cele imunodeprimate. Dacă se va pune problema de a administra a treia doză, cel mai probabil opțiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populația, ci de a administra a treia doză pentru anumite segmente populaționale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun dupa schema completă. Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite afecțiuni cronice asociate cu probabilitatea mai redusă de nivel înalt de anticorpi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a mai spus că autoritățile internaționale încă discută despre utilizarea unei noi doze, un argument fiind că acoperă și mutațiile virusului.

În acest moment sunt evaluări în etapa preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere științific... rolul dozei numarul 3 este și pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea variante virale mutante care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale”, a precizat Gheorghiță.

Prioritate la vaccinarea cu a treia doză ar putea avea vârstnicii și persoanele cu probleme medicale grave.

Topul județelor în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19

Cele mai multe persoane vaccinate raportate la numărul total de locuitori sunt în București și în județele Cluj, Sibiu, Brașov și Timiș.

La București, rata de acoperire vaccinală este de 35,7,8% din populația rezidentă și 42,43% din populația eligibilă”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pe locul doi se află județul Cluj cu o acoperire de 32,77% din populația rezidentă și de 38,6% din populația eligibilă, județul Sibiu, 26,2% din populația rezidentă și de 28,9% din cea eigibilă. În top, urmează județul Brașov cu 25,4% și 30,9% și județul Timiș cu 24,8% și 29,5%.

Pe ultimele cinci locuri județele Neamț, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava.

Valeriu Gheorghiță precizează că, în prezent, pe listele de așteptare sunt circa 7200 de persoane, însă acest aspect nu mai este relevant, petru că peste 67% dintre persoanele care se vaccinează cu prima doză aleg să se prezinte direct la centrele de vaccinare.