Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce le-a lipsit artiștilor în pandemie. Lucia: La concertele online nu simți energia din partea publicului

Deși, în pandemie, industria muzicală a avut mult de suferit, se pare că artiștii s-au adaptat schimbărilor. Într-o perioadă în care simțim mai mult decât niciodată dorul unui concert live cu public, contactul cu artiștii este limitat, iar concertele nu lipsesc, însă au ajuns să poată fi ascultate live, în intimitatea casei fiecăruia. Emoția unui concert cu public prezent nu se compară însă cu cea a unui concert online, atât pentru artiști, cât și pentru participanți, mai ales că schimbul de energie dintre cei de pe scenă și cei din public lipsește.

Probabil primul star YouTube al României, Lucia, a explicat, într-o discuție cu RFI România, că simte că artiștilor, în pandemie, „le-a fost luată efectiv meseria de la gură” deoarece concertele erau principala sursă de venit. Apoi, chiar dacă au încercat să se adapteze situației, la concertele online lipsește energia pe care publicul o transmitea către artiști.

„Nu ai energia aceea din partea publicului, de care ai nevoie ca să dai și tu energie înapoi. Evident că noi am încercat să ne comportăm exact ca la un concert normal. Dar e foarte greu și a fost tot anul trecut cu toate concertele online, a fost așa, o senzație atât de ciudată. Noi nu avem experiență de asta de vloggeri, de persoane care stau tot timpul în fața camerei. Așa că toți ne-am simțit un pic ciudat”, a mărturisit ea.

 

 

Lucia a debutat în 2012 cu single-ul „Silence”, acesta aducându-i peste 27 de milioane de vizualizări și o mulțime de fani în toată lumea. 
Recent, artista a avut un concert difuzat online, filmat pe scena Expirat și difuzat pe platforma Overground Showroom, unde a lansat „bounds”, ultimul single de pe albumul „Samsara”, într-o variantă deosebită: o interpretare live alături de formație și de cvartetul de coarde Muse Quartet. Albumul „Samsara” a fost lansat în 2018 și reprezintă o meditație asupra naturii vieții, a morții și a ciclurilor renașterii, toate văzute din diverse perspective.

Cvartetul de coarde Muse Quartet este format din Alina Horez (vioara I), Nicoleta Petre (vioara II), Maria Colțatu (violă) și Corina Ciuplea (violoncel). Acestea au avut numeroase colaborări atât în țară, cât și în străinătate, alături de artiști precum Smiley, VUNK, The Motans.

Urmăriți interviul integral aici.