Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Argentina: Războiul prețurilor la carne de vită. Exporturile au fost suspendate, producătorii în grevă generală

carne_argentina.png

Carne de vită la o măcelărie din cartierul Liniers, Buenos Aires, Argentina, 18 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Producătorii de carne argentinieni au intrat în grevă după ce guvernul a decis suspendarea temporară a exporturilor de carne, măsură instituită în încercarea de a stopa creșterea prețurilor pe piața internă.

Este un subiect sensibil pentru argentinieni, care sunt, potrivit OECD, cei mai mari consumatori de carne de vită din lume. Chiar dacă este în scădere, consumul de carne de vită atinge în medie 49,2 kilograme de persoană pe an, indică Camera de Industrie și Comerț al cărnii și al mezelurilor din Argentina (CICCRA).

Argentinienii se confruntă cu una dintre cele mai mari inflații de pe planetă. Costul vieții a crescut cu 46,3% în ultimele 12 luni, iar prețul unui kilogram de carne de vită cu 65,3% în aprilie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, a raportat Institutul pentru promovarea cărnii de vită argentiniene (IPCVA).

În același timp, ca și la alte materii prime, precum grâul sau soia, prețul cărnii de vită pe piața internațională a crescut.

Președintele Alberto Fernandez susține că a venit timpul de a acționa pentru a controla nemulțumirea socială în țara asado-lui, tradiționalul grătar argentinian.

"Problema cărnii este scăpată de sub control. Prețul crește lună de lună fără motiv. Trebuie să facem ordine", a declarat șeful statului în cadrul unei emisiuni la Radio 10.

"Nu putem permite  ca prețurile să crească fără  motiv, prețul cărnii crește în timp ce consumul scade", adaugă el.

Drept urmare, guvernul său de centru-stânga a decis la începutul acestei săptămâni să suspende exporturile de carne de vită pentru 30 de zile din cauza impactului puternic al creșterii prețurilor alimentelor asupra indicelui inflației.

Președinția a explicat că această decizie a fost luată în așteptarea „unui set de măsuri menite să facă ordine în funcționarea sectorului, să restricționeze practicile speculative și să prevină evaziunea fiscală”.

Guvernul încearcă să scadă costul coșului zilnic cu alimente de bază prin intermediul unor programe de control al prețurilor aprobate de comunitatea de afaceri, în timp ce sărăcia lovește 42% din populație.

Lovită de pandemia Covid-19, economia Argentinei a scăzut cu 9,9% în 2020.

9 zile fără carne

Cu 819.000 de tone în 2020, Argentina este al patrulea exportator mondial de carne de vită, precedată de Brazilia, Australia și India. Potrivit institutului de statistici Indec, țara a exportat, în principal în China, Germania și Israel, produse în valoare de 3,37 miliarde de dolari în 2020, în scădere cu 16,5% față de 2019.

Conform directorului CICCRA, această înghețare a vânzărilor externe „este absolut nefastă”, întrucât exporturile de produse agricole reprezintă principala sursă de venit pentru țară.

"Este imposibil de a face un sector cu peste 100.000 de angajați responsabil pentru inflație", a declarat Miguel Schiaritti pentru AFP.

"Această decizie distruge imaginea Argentinei de furnizor de încredere și vom fi nevoiți să renunțăm la cota de piață în favoarea principalilor noștri concurenți", a afirmat Daniel Pelegrina, directorul Societății Rurale, sindicatul patronal al marilor proprietari de terenuri.

Pe 17 mai, producătorii de carne au luat măsuri anunțând „încetarea comercializării cărnii” de joi, 20 mai la prima oră, până vineri, 28 mai la miezul nopții, adică nouă zile.

Pentru crescătorul Pedro Peretti, fost președinte al Federației Agrare Argentine (FAA) a micilor producători, care a sprijinit deciziile guvernului, problema constă în „nivelul foarte mare de concentrare” al industriașilor care cresc animale dintre care „nu mai mult de 3.000 de producători dețin 40% din turme”.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France 24