Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum convingi românii să se vaccineze? Săftoiu: Mersul din poartă în poartă, eficient, cu o condiție

vaccinare_covid_adriana_saftoiu_poarta.jpg

O persoană este vaccinată la Drobeta-Turnu Severin (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Justinel Stavaru)
O persoană este vaccinată la Drobeta-Turnu Severin (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Justinel Stavaru)

Cum pot fi convinși românii din orașele mici și de la sate să se vaccineze? Președintele, premierul și liderii coaliției îi trimit pe primari din poartă în poartă și fac apeluri insistente la preoți și medicii de familie să se implice mai mult, pentru a convinge populația de la sate și din urbanul mic să se vaccineze. Nu de alta, dar din cele aproximativ 100.000 de persoane vaccinate zilnic la nivel național, mai puțin de jumătate sunt la prima doză.

Comunicarea din poartă în poartă în campania de vaccinare ar putea fi eficientă, însă contează cine transmite mesajul și câtă credibilitate are, spune la RFI Adriana Săftoiu, expertă în comunicare și fostă purtătoare de cuvânt a Președinției: ”Sunt foarte multe studii care arată că oamenii cu studii superioare sunt foarte dispuși să creadă în teoria conspirației. Drept urmare, dacă mă iau după aceste studii, aș spune că și în procesul vaccinării s-ar putea să găsim și în mediul urban foarte mulți oameni rezistenți la vaccinare. Deci nu știu dacă numai primarii din mediul rural ar fi oamenii care să determine creșterea ritmului vaccinării, mi-e teamă că și în oraș lucrurile se întâmplă la fel. Și atunci vin și spun dacă nu cumva specialiștii, medicii ar trebui să fie folosiți în această campanie și să explice din ce în ce mai mult și mai convingător de ce e bine să te vaccinezi”.

 

Klaus Iohannis, despre campania de vaccinare în localitățile mici: Să se meargă din poartă în poartă!

 

Mesajul autorităților? "Să fie transparentizare, primim, dar fără transparentizare"

 

În opinia Adrianei Săftoiu, ”acest mers din poartă în poartă poate fi eficient. Întrebarea e cine îl face, dacă găsești personajul cel mai potrivit, cel mai convingător și cum îl face”.

 
Adriana Săftoiu, despre campania de vaccinare la sate