Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câteva motive pentru care Bulgaria a devenit ”lanterna roșie” a vaccinării în UE

vaccine-6109178_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cel puțin 200 de milioane de doze de vaccinuri Covid-19 fuseseră administrate în Uniunea Europeană până la 18 mai, arată datele publicate de Agenția France Presse, colectate de la serviciile de sănătate ale statelor membre.

Cifrele, preluate de rețeaua Euractiv, indică faptul că UE se află pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivul de a vaccina pe deplin 70% dintre adulți până la sfârșitul lunii iulie - adică aproximativ 255 milioane de oameni din totalul de 448 milioane de locuitori.

Există însă mari diferențe între statele membre.

Malta conduce detașat în clasamentul UE, cu 32,5% din populația sa complet vaccinată, în timp ce la polul celălalt se află Bulgaria cu doar 6,1% . Spre comparație, procentul în România depășește 15%.

Dar de ce țara vecină stă atât de rău în campania de vaccinare?

Publicația europeană Politico enumeră printre cauze o serie de greșeli de gestionare, întârzieri în distribuția vaccinurilor și o infrastructură de sănătate deficitară.

Un alt factor care a încetinit procesul în Bulgaria a fost decizia guvernului de a miza puternic pe vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Inițial, ideea părea bună. Vaccinul era mai accesibil și mai ușor de depozitat decât cele pe bază de ARM. Un element demn de luat în seamă, dată fiind precaritatea sistemului medical și a infrastructurii.

Drept urmare, Sofia nu a comandat cota integrală din vacccinurile BioNTech / Pfizer la care putea avea acces în cadrul sistemului comun de achiziții al Uniunii Europene.

În cele din urmă, decizia s-a dovedit nefastă, din cauza întârzierilor în livrări și a reticenței unei bune părți a populației față de vaccinul Oxford/AstraZeneca.

Putem adăuga aici problemele politice: după alegerile din aprilie, partidele din Bulgaria nu au reușit să formeze o majoritate și să învestească un guvern cu puteri depline și noi alegeri vor fi organizate la 11 iulie.

O altă explicație ține de scepticismul unei mari părți a populației. Potrivit statisticilor, doar 21 la sută dintre bulgari vor să fie vaccinați în 2021. Alți 32% s-ar gândi să se vaccineze mai târziu, în timp ce 22% nu vor niciodată să se vaccineze.

Un articol din EU Observer vorbește despre un vaccino-scepticism activ în Bulgaria: mulți nu resping în liniște vaccinurile Covid. Ei își manifestă ostilitatea în mod foarte vocal.

”Precum cuceritorii care au misiunea de a ucide cât mai mulți credincioși în vaccinuri, anti-vacciniștii se dovedesc foarte activi în spațiul public, numind vaccinurile un genocid pentru persoanele în vârstă”, notează publicația.

Iar statisticile, faptele și argumentele raționale sunt relativizate prin cunoscuta formulă: „punctul meu de vedere este la fel de valid ca al tău”.

„Bulgarii sunt foarte conservatori, iar persoanele în vârstă sunt și mai și. Majoritatea nu sunt educați și le este greu să înțeleagă valoarea vaccinului”, spune pentru Euronews Tihomir Bezlov, analist la Centrul de Studii pentru Democrație din Sofia.

Medicii se plâng de asemenea că primesc doar câte 20 de doze pe zi, care trebuie păstrate la temperaturi scăzute și ei trebuie să organizeze și programările pentru cei care vor să fie vaccinați.

”Majoritatea pacienților este formată din persoane în vârstă cu multe boli cronice și mulți se întreabă cum de a fost posibil ca laboratoarele farmaceutice să descopere atât de rapid vaccinurile COVID-19 dar nu și leacul pentru cancer”, spune un medic pentru Euronews.

Guvernul de la Sofia ar dori ca 70% dintre bulgari să fie vaccinați până la sfârșitul verii, pentru a putea salva sezonul turistic din acest an. Dar acest aspect pare din ce în ce mai puțin probabil.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica