Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: Căutători de aur trag cu arme de foc în băștinașii amazonieni (video)

brazilia.png

Satul tribului Yanomani, în primele momente ale atacului, 10 mai 2021
Sursa imaginii: 
Captură de ecran © DR via France24

În statul Roraima din Brazilia, căutători ilegali de aur au atacat cu focuri de armă, luni, 10 mai a.c., un sat al tribului indigen Yanomami. Un video realizat chiar în timpul atacului este încă o dovadă incontestabilă a problemei pe care tribul o denunță de ani de zile: intensificarea violenței pe teritoriul lor, invadat de aproape 20.000 de căutători ilegali de aur. Organizațiile indigenilor au solicitat prezența forțelor de ordine după ce noi atacuri au fost înregistrate pe tot parcursul săptămânii.

 

 

Imaginile au fost surprinse în satul Palimiú, municipalitatea Alto Alegre, în nordul statului Roraima. În imagini se poate observa o barcă cu motor care trece cu viteză pe lângă satul aflat pe malul râului Uraricoera. Apoi, focuri de armă răsună și mai multe persoane, dintre care mulți copii, fug să se adăpostească.

A doua zi, o echipă a Poliției federale a fost trimisă la Palimiú pentru a investiga atacurile și posibila prezență a unor facțiuni criminale printre minerii de pe teritoriul Yanomami. În timpul acestei intervenții, un nou schimb de focuri s-a produs între căutătorii de aur și agenții de poliție, potrivit publicației de investigații Amazonia Real.

 

 

„Invazia căutătorilor ilegali de aur are un impact puternic asupra pământurilor indigene Yanomami”

Din 2019, aproape 20.000 de căutători ilegali de aur s-au stabilit în mod ilicit pe teritoriul Yanomami. Pe rețelele de socializare, mai multe asociații care au drept scop apărarea tribului Yanomami denunță în mod regulat prezența acestor exploatatori și poluarea solurilor și a râurilor cu produse toxice precum mercurul, folosit pentru a separa aurul de pietre.

În 2020, atât în Brazilia cât și pe plan internațional, a fost lansată o vastă campanie prin care se cerea expulzarea căutătorilor de aur din ținuturile Yanomami.

Însă, pe măsură ce comunitățile iau măsuri împotriva explorării miniere ilegale, căutătorii de aur recurg și mai mult la intimidare și violență.

Júnior Hekurari Yanomami, președintele Consiliului de sănătate a popoarelor indigene yanomami et ye'kuanna (Condisi-YY), contactat de echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24, a anunțat că acesta este al treilea atac împotriva satului Palimiú în mai puțin de o lună.

Potrivit lui Júnior Hekurari Yanomami, căutătorii de aur i-au atacat pe locutorii care, în aprilie, au repus în funcțiune o „barieră sanitară” pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor pe timp de pandemie. De asemenea, barierele acestea permit localnicilor să-i controleze pe exploatatori la sosire și, uneori, să le confiște echipamentele. Júnior Hekurari Yanomami explică:

„Comunitatea din Palimiú a ridicat o barieră sanitară într-un punct strategic. Pe 24 aprilie, tribul Yanomami au reușit să intercepteze o cantitate mare de benzină și bărci ale căutătorilor de aur, care au întâmpinat dificultăți la trecerea de barieră.

Ei obișnuiesc să traverseze satul pentru a aproviziona cu hrană și echipamente marile situri miniere de pe teritoriul Yanomami. În aceeași zi a izbucnit un schimb de focuri în Palimiú, pe care l-am raportat autorităților. Un al doilea atac a avut loc pe 27 aprilie, iar cel mai grav a avut loc luni, 10 mai.

Autoritățile sunt conștiente de faptul că invazia căutătorilor ilegali de aur are un impact puternic asupra pământurilor indigene Yanomami și că fenomenul cunoaște o dezvoltare continuă din 2019.

Anul trecut, doi tineri au murit, fiind uciși de exploatatorii ilegali. În februarie, a avut loc un atac în regiunea Uraricoera, în care un membru al tribului Yanomami a fost grav rănit”.

Situația a rămas la fel de tensionată și în zilele ce au urmat atacului. Într-o scrisoare adresată Organizației Națiunilor Unite, asociația Hutukara Yanomami menționează că, marți seara, 12 mai, a fost informată în legătură cu prezența bărcilor căutătorilor de aur în apropierea locului unde a avut loc atacul de la 10 mai.

Pe 13 mai, un nou schimb de focuri s-a produs între armată și exploatatorii ilegali. Asociația solicită „prezența permanentă a autorităților regionale pentru a garanta siguranța comunității aflată pe cont propriu în defensivă”.

„Cerem intervenția imediată a guvernului federal și trimiterea forțelor naționale”, declară Júnior Hekurari Yanomami. Parchetul federal a solicitat, de asemenea, intervenția forțelor de ordine în comunitatea indigenă din Palimiú pentru a garanta siguranța populației supusă riscului unor noi atacuri.

Un bilanț incert

Júnior Hekurari Yanomami susține că a fost informat de localnici cu privire la moartea a trei mineri ilegali în atacul de pe 10 mai, sătenii răspunzând la focurile de armă cu săgeți și cu puști de vânătoare. Poliția federală nu a confirmat acest bilanț.

Într-un comunicat de presă, sâmbătă, 15 mai, asociația Hutukara Yanomami a raportat moartea a doi copii, care cel mai probabil s-au înecat încercând să scape în timpul schimbului de focuri.

La 12 mai, poliția civilă din Roraima a anunțat moartea unui căutător de aur, împușcat în cap în apropierea sitului minier ilegal de pe teritoriul indigen Yanomami, dar fără a face legătura cu conflictul din satul Palimiú.

”Riscăm să fim masacrați”

Mai multe organizații care apără drepturile popoarelor indigene din Brazilia au condamnat această violență care creează o atmosferă tensionată pe teritoriul indigen Yanomami.

„Suntem supuși riscului unui alt masacru”, scrie asociația APIB (Articulação dos Povos Indígenas do Brasil) într-o notă publicată pe 13 mai. Consiliul Indigenilor din Roraima, la rândul său, le cere instituțiilor „să nu rămână inerte”.

În Brazilia, deși legislația actuală interzice explorarea minieră în teritoriile indigene, președintele brazilian este în favoarea acesteia.

În februarie 2020, Jair Bolsonaro a semnat un proiect de lege care vizează exploatarea resurselor minerale în teritoriile indigene. Textul nu a fost încă aprobat, însă, potrivit activiștilor, promisiunea președintelui a intensificat goana după aur.

În ciuda unei hotărâri judecătorești care solicită retragerea minerilor prezenți pe pământurile Yanomami, explorarea minieră continuă. Și alte zone din statul Roraima sunt afectate de acest fenomen, printre care pământurile indigene Raposa Serra do Sol, unde prezența exploatatorilor ilegali a fost documentată în martie, pe baza mai multor imagini aeriene.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24