Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serbia: De ce nu mai cred milenialii în ”dragostea pe viață”?

iubire.jpg

Image source: 
politika.rs

Revista presei Europa Plus:

- Majoritatea tinerilor născuți în acest mileniu nu mai cred în relațiile de dragoste pe viață și asta mai ales datorită problemelor cauzate de părinții lor, reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii din Serbia;

- Organizatorii de evenimente culturale din Croația au depus o plângere constituțională  împotriva Autorității Naționale pentru Protecție Civilă, pe care o acuză de impunerea de restricții de circulație abuzive;

- Ce șanse de succes are guvernul interimar din Bulgaria?

Majoritatea tinerilor născuți în acest mileniu nu mai cred în relațiile de dragoste pe viață și asta mai ales datorită problemelor cauzate de părinții lor. Ei preferă relațiile de scurtă durată, în principal pentru a evita suferințele pe care le-au văzut la părinții lor, în condițiile în care foarte mulți dintre ei provin din cupluri dezbinate, transmite publicația politika.rs.

Aceste concluzii reies dintr-un sondaj realizat recent în Serbia, sub coordonarea Dr. Tatjana Stefanovic Stanojevic, profesor de psihologie la Facultatea din Niš. În cadrul sondajului au fost chestionați 2115 de studenți.

”În locul dragostei despre care Petrarca vorbește în sonetele sale, milenialii au relații foarte scurte, cu unul sau doi parteneri, cu care se întâlnesc ocazional... În locul pasiunilor fatale despre care povestește Tolstoi, ei se implică în relații virtuale, cu persoane pe care le cunosc doar în mediul online.

Asta nu îi împiedică să sufere pentru John din Washington sau pentru Consuela din Mexic, fără să știe cine se ascunde cu adevărat în spatele acelor profiluri de Facebook sau Instagram”, explică profesoara, care este și autoarea unei cărți pe acest subiect, intitulată ”Dragoste sau glumă”.

”Tipul de personalitate cel mai des întâlnit în rândul lor este cel al narcisistului sau egocentricului. Dar nu trebuie să-i blamăm pentru asta, pentru că în cele mai multe cazuri ei au crescut singuri, fără frați sau surori și/sau doar cu un singur părinte.

Divorțul, care în secolele XIX și XX era mai degrabă excepția, în secolul XXI tinde să devină regula. Așadar acești copii nu trebuie judecați, ei pur și simplu încearcă să scape de suferință, de suferința pe care au văzut-o la părinții lor.

Pentru ei căsătoria nu mai înseamnă siguranță și nici un cămin care trebuie să dureze toată viața, așa cum însemna pentru părinții și bunicii lor. Problemele părinților lor i-au determinat să-și schimbe viziunea despre viață...”, mai spune Dr. Tatjana Stefanovic Stanojevic

 

Organizatorii de evenimente culturale din Croatia fac apel la Constituție și la Bunul Simț

Asociația organizatorilor de evenimente culturale din Croația a depus o plângere la Curtea Constituțională împotriva Autorității Naționale pentru Protecție Civilă, pe care o acuză de impunerea unor măsuri abuzive privind combaterea pandemiei de coronavirus, transmite publicația jutarnji.hr.

Asociația susține că drepturile constituționale ale membrilor săi au fost grav încălcate prin măsurile restrictive impuse la nivel național, într-un mod disproporționat și inegal. Este vorba despre încălcarea dreptului la tratamente egale, a principiului proporționalității în raport cu pericolul real și a dreptului la afaceri economice individuale.

”Din toate aceste motive precum și pentru a preveni prăbușirea totală a sectorului organizării de evenimente, suntem nevoiți să depunem această plângere constituțională”, se arată în comunicatul depresă al asociației.

Comunicatul amintește și câteva exemple concrete: ”În acest moment toate centrele comerciale din țară sunt deschise și pot primi între 1000 și 5045 de persoane în spațiile lor interioare. În cadrul evenimentelor, inclusiv a concertelor, pe care le organizăm în aer liber, deci unde ar trebui să existe o permisivitate sporită,  noi nu avem voie să primim mai mult de 25 de persoane, pe o suprafață echivalentă. Unde este proporționalitatea?

În mijloacele de transport în comun,  pe suprafețe între 30 și 60 de metri pătrați, se pot afla în același timp 20 până la 80 de persoane. În sălile de clasă, care nu au în general mai mult de 40 de metri pătrați, au voie 20 de elevi. Noi suntem limitați la aceste 25 de persoane, pentru suprafețe de până la 50 de ori mai mari ca în cazurile amintite. Nu e vorba doar de neconstituționalitate, este vorba de Bun Simț! Orice comentariu suplimentar e de prisos”, conchide comunicatul asociației.

 

Bulgaria: Misiune dificilă pentru guvernul interimar

Va reuși oare guvernul interimar numit de președintele Rumen Radev să desrădăcineze ”scheleții” plantați de partidul socialist GERB, al fostului premier Boyko Borissov, în poltica la nivel înalt din Bulgaria, se întreabă în publicația tinyurl.com editorialistul Petar Tcholakov.

Printre figurile numite în guvernul provizoriu, care va trebui să gestioneze țara până la alegerile legislative anticipate programate în 11 iulie a.c., după ce rezultatul alegerilor din 4 aprilie nu a permis niciunui partid sau coaliție să formeze o majoritate, se află persoane a căror biografie este strâns legată de Partidul Socialist, notează editorialistul. Este cazul ministrului interimar al justiției, Yanaki Stoilov și al celui de interne, Boiko Rashkov.

În schimb, partidele care au susținut protestele împotriva corupției din timpul guvernării lui Borissov, au primit ministere precum cel al culturii. (...)

De performanța acestui guvern tehnocrat numit de el, depinde în mare măsură și rezultatul pe care actualul președinte îl va obține în alegerile prezidențiale, programate tot în acest an.

Dar este greu de crezut că în timpul scurt pe care îl are la dispoziție actualul guvern provizoriu va putea lua măsuri decisive împotriva corupției sistemului politic din Bulgaria.

El nu va putea lua nici decizii majore de politică externă (care s-ar impune urgent, mai ales în relația cu Rusia) și nici contracta împrumuturi externe substanțiale pentru a debloca economia, întrucât ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului, unde nu există o majoritate clară, notează editorialistul de la publicația citată.

Tot ce va putea face acest guvern va fi să gestioneze într-un mod decent efectele pandemiei, care oricum se apropie de sfârșit, mai scrie el.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Valentina Tulovic - Serbia

Lucija Mežnarić - Croația

Petar Ranguelov – Bulgaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 24 mai 2021