Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tigray, Etiopia: fermierii, victime principale ale unui conflict care nu-i privește (reportaj RFI)

agricultura_etiopia.png

Gebre Gebremeskel este decis să-și lucreze pământul, chiar dacă în orice moment tancurile îi pot distruge culturile, iar soldații îi pot ucide vitele
Sursa imaginii: 
© Sébastien Nemeth / RFI

Conflictul din regiunea Tigray din nordul Etiopiei, dintre armata federală, susținută de soldați eritreeni și fostul partid de guvernământ TPLF (Frontul de Eliberare Populară din Tigray) durează de mai bine de șapte luni. Situația umanitară este gravă, cu 4,5 milioane de persoane afectate de foamete. Chiar în această perioadă a anului fermierii trebuie să are și să însămânțeze, dar culturile le sunt periodic distruse de tancuri, iar animalele le sunt ucise și mâncate de soldați.

Haleka Solomon își biciuiește boii să tragă plugul mai repede. Cu frica în sân, fermierul lucrează foarte mult, sperând să adune ceva roade în octombrie.

„Eritreenii mi-au mâncat vacile. Tancurile mi-au zdrobit toate culturile. Soldații au venit până acum de trei ori să mă acuze că fac parte din TPLF și m-au bătut. Atunci când îl văd trecând, mă așez și aștept. Sunt îngrozit, dar nu fug pentru că s-ar putea să creadă că sunt un rebel."

În multe părți din Tigray, fermierii au fost uciși, utilajele lor au fost distruse, animalele lor mâncate sau furate.

Pentru a supraviețui cu orice preț, Gebre Gebremeskel a decis, de asemenea, să are și planteze. „Soldații etiopieni au ucis multe animale și m-au prădat. Dar cel puțin sunt în viață și vacile cruțate mi-ar putea salva viața. Oricum, fără recoltă, murim. Deci trebuie să plantez, altfel ce vor mânca copiii mei?"

Au fost distribuite tone de alimente, semințe, unelte, dar ajutorul rămâne insuficient. Zeci de oameni au murit deja de foame.

Kassanet a venit la spitalul Adigrat pentru a primi tratament pentru bebelușul ei subnutrit.

„Unii fermieri din sat îi susțin pe rebeli. Eritreenii le-au interzis să planteze. Prin urmare, vom avea o recoltă foarte slabă. Aproape nimeni nu mai este pe câmp acum”, povestește ea.

Conform experților, este absolut necesar ca conflictul să înceteze, iar sectorul agricol să fie restabilit cât mai repede posibil pentru a evita un dezastru în lunile următoare.

Haos electoral

Programat inițial pentru 5 iunie, scrutinul pentru alegerile legislative va avea loc două săptămâni mai târziu, pe 21 iunie. O întârziere pe care Comisia electorală etiopiană o atribuie problemelor logistice și situației de securitate din țară. Totuși, în ciuda faptului că alegerile au fost amânate, unele părți ale teritoriului vor fi private de dreptul de a vota pe 21 iunie. Acesta este scenariul prezentat de comisia electorală etiopiană.

Așadar, în regiunile Amhara, Oromia, Benishangul-Gumuz, Afar și Somalia, unele circumscripții au suferit întârzieri excesive în înregistrarea alegătorilor. Aceste întârzieri au fost cauzate, în special, de insecuritatea din Etiopia. Comisia nu a putut specifica numărul exact al acestor circumscripții.

Cu toate acestea, problema respectivă ridică mai multe întrebări. Se vor liniști apele în aceste zone înainte de scrutin? Sezonul ploios, prevăzut din iunie până în august, ar putea perturba și el organizarea alegerilor? În cele din urmă, rezultatele din restul țării vor fi publicate înaintea celor din circumscripțiile unde au loc întârzieri?

Sunt probleme în plus pentru comisia electorală, care a trebuit deja să revizuiască toată logistica legată de alegeri, inclusiv problema transportului.

Anterior, armata etiopiană era cea care se ocupa de logistică, dar acum aceasta este mobilizată în toată țara și comisia electorală este forțată să ceară provinciilor să-și organizeze transportul din resurse proprii.

Această amânare nu privește provincia Tigray, pradă războiului de mai bine de șase luni, care este deja exclusă din rândul regiunilor care pot vota ...

 

Corespondențe din Addis Abeba, de la Noé Hochet-Bodin și din Mekelle, de la Sébastien Németh, pentru rfi.fr

Traducere de Magda Savițchi