Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


India: Idoli abandonați pentru că nu protejează de Covid-19? Fals!

idoli1.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / Vijay Nehra via France24

Un fragment dintr-o știre difuzată de televiziunea iraniană a circulat intens în luna mai pe rețelele de socializare. Știrea sugerează că numeroși hinduși renunță la religia lor, aruncându-și idolii la gunoi pe motiv că aceștia nu-i ajută să scape de virusul Covid-19. Știrea în limba engleză, cu pretenții de jurnalism profesionist, prezintă și reinterpretează de fapt niște imagini filmate în timpul unor ritualuri care au avut loc înainte de pandemie.

Imaginile difuzate de canalul iranian Shia Waves și reluate pe rețelele de socializare începând cu 11 mai, arată zeci de idoli hinduși ridicați cu un buldoexcavator, iar într-un alt segment video, un idol de mari dimensiuni este aruncat într-un râu dintr-un camion.

Comentând aceste imagini, prezentatorul spune că „un număr mare de indieni au aruncat în stradă idolii zeilor pe care îi venerează, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus și de decese explodează în țară [...], acești idoli nefiind în stare să-i protejeze de coronavirus ".

În urma unei căutări inverse de imagine (vezi aici cum se procedează), cadrele cu excavatorul pot fi găsite într-o publicație hindi datată 14 septembrie 2019, cu trei luni înainte ca virusul să fie detectat pentru prima dată în Wuhan, China.

După cum explică canalul de televiziune India Today, aceste imagini prezintă idoli ai zeiței hinduse Dashama depuși pe digul unui râu din Ahmedabad (nord-vest) în august 2019. Este vorba despre un ritual mai vechi, dar care a fost abandonat în ultimii ani, pentru a evita poluarea.

O schimbare pe care comisarul municipal Vijay Nehra a comunicat-o bucuros ​​într-un tweet în care apar fotografiile respective. Ca răspuns la tweet-ul său, un jurnalist local a postat videoclipul care a fost apoi reinterpretat de presa iraniană.

Imaginile cu marele idol aruncat într-un râu dintr-un camion circulă pe Internet din 2015. Deși nu s-a putut stabili cu precizie în ce context au fost filmate, este clar că nu au nimic de-a face cu pandemia Covid-19. Mai mult, acestea nu par să arate un semn de renegare a zeilor, ci mai degrabă un exemplu de ritual tradițional în care idolii sunt scăldați în apă.

În concluzie, imaginile difuzate de postul iranian Shia Waves nu au nicio legătură cu pandemia Covid-19 care afectează India și nu arată o renegare a zeităților hinduse, ci mai degrabă ritualuri tradiționale care îi onorează.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24