Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Răzvan Cherecheș, despre ritmul scăzut al vaccinării: Interesul Guvernului pentru partea de comunicare se vede în bugetul alocat. Niciun buget

vaccinare_anticovid.jpg

Sursa imaginii: 
facebook/RO Vaccinare

Vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care nu sunt considerate vulnerabile ar putea fi făcută contracost, ca în cazul gripei, a anunțat luni liderul PNL, Ludovic Orban.  "E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor. ", a spus Orban.  " În România, vaccinul anti-COVID este și rămâne gratuit și că nu este nicio discuție în Guvern pentru a schimba lucrurile", a fost replica premierului Florin Cîțu, la scurt timp după declarația liberalului. Vaccinul va rămâne gratuit "în această perioadă", a punctat premierul.  În aceste condiții, anunțul cu privire la plata vaccinului anticovid ar putea determina o creștere a numărului celor care vor să se imunizeze, acum, cât mai există gratuitate? L-am întrebat pe Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:

  • Din punct de vedere al sănătății publice, nu are niciun sens, este o aberație, pentru că în momentul în care introduci plata pentru vaccin în mod evident scazi și mai mult dezirabilitatea vaccinului. Mai mult, procentul de persoane vaccinate ar scădea, pentru că pentru unele persoane, prețul, indiferent cât ar fi, ar putea reprezenta un obstacol. Când avem probleme de sănătate publică care afectează întreaga populație, nici nu se pune problema aă ar putea  plăti oamenii din buzunar vaccinul, pentru că introduci un obstacol în calea accesării vaccinului, în condițiile în care noi suntem în plină scădere a administrării primei doze, deci avem o problemă de rtim de vaccinare. Nu are niciun sens.
  • Abordările bazate pe amenințări, că este o amenințare de fapt, voalată, nu funcționează. Aici mai degrabă funcționează stimulii pozitivi, în care le oferi oamenilor informații potrivite pentru a putea lua o decizie informată. Anunțul este o decizie profund neinspirată, pentru că tot ce face este să arunce și mai multă incertitudine și impredictibilitate asupra a ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Accesul la sănătate este un drept fundamental.

Ar trebui schimbată strategia de vaccinare?

  • Până acum, Guvernul s-a focalizat pe furnizarea vaccinurilor și pe înlăturarea obstacolelor de a te vaccina. Unde Guvernul a eșuat și continuă să o facă, este pe partea de comunicare și informare a populației. Un procent semnificativ al populației este sceptic pentru că nu are suficiente informații: legate de efectele potențiale ale vaccinului, efecte adverse, care sunt perspectivele pentru viitor. Informații care ar trebui furnizate în continuu. Interesul Guvernului pentru partea de comunicare se vede în bugetul care a fost alocat pentru partea de comunicare, respectiv, niciun buget. Campania de comunicare a Guvernului pentru creșterea ritmului de vaccinare se limitează la apeluri la populație, făcute de președinte, premier și medicul Valeriu Gheorghiță, care erau o modalitate utilă în anii '60, dar acum nu mai funcționează, în ziua de astăzi este nevoie de campanii complexe, conduse de experți în comunicare. La fel cum președintele și premierul apelează, în campaniile electorale, la experți în comunicare care să mobilizeze populația la vot, pentru un partid sau altul,exact la fel acum ar trebui să angajeze și să aloce fonduri pentru campanii de comunicare conduse de experți în comunicare. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, intervievat de Mirela Dădăcuș