Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reforma pensiilor, dureroasă doar pentru că a fost amânată

Stagiul minim de cotizare pentru pensie va creşte de la 25 la 35 de ani, vârsta de pensionare va crește și ea de la 61 de ani la 63 pentru femei iar indicele de corecţie va fi eliminat din calculul pensiei. Aceste măsuri vor fi asumate de Guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, ”cheltuielile cu pensiile vor fi ţinute la nivel similar în anii care urmează, adică fondul de pensii va fi îngheţat, şi nu se preconizează creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu”.  În fine, indexarea pensiilor se va face automat în funcție de rata inflaţiei, dar nu și în funcție de creşterea reală a salariului mediu pe economie.

”Cu cât se amână mai multe reforma, cu atât posibilitatea de a fi reformat se diminuează, iar reformele sunt mult mai dureroase!” România a amânat sistematic o reformă profundă a sistemului de pensii și acum efortul va fi mai mare și va afecta, din păcate, numeroase categorii sociale, o spune la RFI Adrian Codirlașu, vicepreședintele al CFA România, asociaţia analiştilor financiari. Cu toate neajunsurile, reforma va garanta sustenabilitatea sistemului de pensii în ansamblul său, evitând un colaps al acestuia, spune analistul. Guvernul a optat pentru un mix dureros : înghețarea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare iar în timp va opta și pentru noi taxe pe muncă, spune Adrian Codirlașu. Din păcate reforma va lovi în numeroase categorii socio-profesionale, în special în cei care nu pot profesa în domeniul lor până la vârsta de pensionare, cum ar fi cei angajați în minerit, dar sistemul trebuie văzut ca atare : ca un system în care cei de azi sunt taxați ca să plătească pensile celor de ieri.

”Situația nu e roz…În viitor, pensia publică va fi mică în raport cu nevoile. Va crește și inflația, prețul serviciilor medicale este în creștere în permanență, deci pensia publică va asigura un nivel de subzistență și va veni târziu pentru că se prelungește perioada minimă de cotizare și se închide posibilitatea ca cineva să se pensioneze anticipat…Acesta este sistemul public de pensii. Trebuie să îl vedem ca pe o taxă pe muncă plătită pentru a susține generațiile actuale de pensionari”, spune Adrian Codirlașu.    

În opinia analistului, fiecare angajat va trebui să privească lucrurile astfel și să încerce să își asigure prin economisire un venit iar statul ar trebui să respecte angajamentele de a mări contribuțiile la fondurile private de pensii, deși, admite Adrian Codirlașu, dată fiind actual situație e puțin plauzibil să o facă.

Guvernul a insistat în nenumărate rânduri că reforma sistemului de pensii a fost cerută de Uniunea Europeană și de alte organism intenaționale, inclusive de către agențiile de rating care avertizau cu retrogradarea ratingului de țară din cauza cheltuielilor nesustenabile cu sistemul de pensii. La RFI, secretarul general al confederației sindicale Cartel Alfa, spune că aceasta e doar o jumătate de adevăr : deși Bruxellesul a avertizat guvernul că nu poate finanța pe termen lung sistemul, el nu a interzis nicio secundă găsirea de soluții alternative cum ar fi creșterea gradului de colectare, creșterea care ar permite ca și România să ajungă la procetul european din PIB alocat pensiilor, care se situează în medie la 15 la sută din PIB. Cu un grad de colectare însă de 28 la sută, față de peste 40 la sută în Bulgaria sau Ungaria și peste 50 la sută în țări precum Belgia, e clar că Bruxellesul nu avea cum să nu ceară măsuri, din nou, fără să indice care ar fi acestea, spune Petru Dandea.

”Este într-o oarecare măsură adevărat doar că guvernul vine și ne spune lucruri de felul acesta când se întâmplă ceva prost : A cerut Bruxellesul să facem chestia asta. Ne pare rău!”Lucrurile nu stau chiar așa. Bruxellesul a spus că nu putem indexa pensile la nivelul legii făcute de PSD pentru că nu aveți un buget de stat care să poată finanța așa ceva. Am spus că România are nevoie de un buget de stat pentru că România are acum nu un buget de stat ci o glumă în raport cu celelalte state europene…”, spune Petru Dandea, insistând că e nevoie de majorarea gradului de colectare.

În plus, mai atrage atenția secretarul general Cartel Alfa, guvernul nu ține cont de celelalte două reforme pe care ar trebui să le realizeze prin PNRR : digitalizarea și trecerea la o economie verde…Cele două reforme vor bulversa ele însele dramatic piața muncii și ar putea duce la șomaj și, automat, la scăderea numărului celor care pot contribui la sistemul public de pensii. La aceasta s-ar putea dăuga și un nou val de plecări din țară ale forței de muncă în putere deci a celor care pot să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, avertizează Petru Dandea.

”Când ai două astfel de elemente atât de puternice, care îți vor modifica în anii următori rapid structura pieței de muncă, nu te apuci să faci reforma pensiilor pentru că oricine îți va spune să te îngrijești ca acești oameni care sunt activi acum să nu își piardă locurile de muncă din cauza transformărilor pe care economia  le va aduce, cu alte cuvinte să te asiguri că îți rămân contribuabili la sistemul de pensii”, explică secretarul general Cartel Alfa referindu-se la celelalte două reforme anunțare prin PNRR : digitalizarea și economia verde. Petru Dandea amintește că, déjà, România suferă de un deficit grav de forță de muncă și pe fondul faptului că mulți români au ales să muncească și să cotizeze în străinătate, deci ”sistenabilitatea” sistemului de déjà sub un mare semn al întrebării.      

Să mai spunem că planul de reformă a pensiilor promite să reașeze lucrurile în privința exporbitantelor pensii speciale, dar doar în limitele legii și constituției, dar și pensile extreme de mici care vor fi singurele c ear mai putea beneficia de creșteri ”țintite”.