Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul provizoriu al pagubelor cauzate de bombardamentele din Gaza

gaza.png

Adăpost improvizat pe locul unei locuințe distruse de bombardamente, Fâșia Gaza, 23 mai 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Bilanțul provizoriu al pagubelor cauzate de bombardamentele israeliene în Fâșia Gaza realizat de UNRWA, Agenția ONU de Ajutoare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat arată că o mie de locuințe au fost distruse complet, iar șase spitale și unsprezece centre de îngrijire, precum și rețelele de utilități au fost grav avariate.

În timpul unei conferințe de presă din Gaza, UNRWA și-a făcut publice prioritățile: să asigure populației serviciile de bază, cum ar fi accesul la apă și electricitate.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, și-a exprimat îngrijorarea: ”Poate că s-au încheiat ciocnirile, dar motivele care au provocat acest conflict sunt încă acolo. Cetățenii palestinieni se află în pericol în mod constant.

Am vorbit cu un tată, singurul supraviețuitor al familiei, soția sa și cei patru copii au fost omorâți, sora sa și cei patru nepoți de asemenea și-au pierdut viața. Acest bărbat nu reușește să înțeleagă ce i s-a întâmplat. În locul său, nimeni nu ar putea înțelege.

Eu însumi am patru copii și nici pentru o clipă nu-mi pot imagina cum ar fi să trăiesc o asemenea tragedie... șaizeci de copii... șaizeci de copii au fost uciși în timpul acestui conflict!”, a mărturisit Philippe Lazzarini.

Trei sute de clădiri au fost bombardate de armata israeliană. În total 1000 de locuințe distruse. Rețelele de utilități, de apă și de electricitatea au fost grav deteriorate.

„Organizațiile umanitare fac tot posibilul pentru a oferi cât mai repede ajutor medical și pentru a furniza alimente și combustibil palestinienilor din Gaza.

Săptămâna aceasta, vom redirecționa aproximativ 18 milioane de dolari din fondul comun de urgență către teritoriile palestiniene, la care se adaugă 4,5 milioane de dolari oferiți de OCHA, Biroul de Coordonare a Acțiunilor Umanitare a ONU. Un buget destinat restaurării rapide a serviciilor de bază, cum ar fi îngrijirea medicală și accesul la apă”, explică Lynn Hastings, coordonatoarea Agenției UNRWA.

În prezent, cetățenii din Gaza dispun de energie electrică timp de doar 2-3 ore pe zi, de două ori mai puțin decât înainte de acest ultim conflict.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de rfi.fr