Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță: Circa 6 milioane de români au trecut prin COVID. Imunitatea colectivă: 30-35%

valeriu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Valeriu Gheorghiță

 Circa 6 milioane de români au trecut prin COVID-19, a declarat coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță. Imunitatea colectivă este undeva între 30 și 35%. Medicii trebuie să intre „în bula” conspiraționiștilor și să le explice vaccinarea.

„Cred că atunci când mesajul vine de la o persoană de încredere, și aici cred că persoana cu cea mai mare autoritate și care beneficiază și de încredere este medicul în măsură să ofere persoanei respective toate informațiile de care are nevoie. Trebuie să înțelegem, și oamenii trebuie să înțeleagă în momentul de față, că singura soluție care ne oferă o predictibilitate și un control pe termen lung din punct de vedere al pandemiei îl reprezintă vaccinarea. Sigur că trecerea prin boală, infecția naturală, îți conferă o protecție pe o perioadă limitată de timp, însă nu ne oferă o protecție față de riscul de infecție cu tulpini virale mutante și ne uităm la experiența altor țări, cum s-a întâmplat și în India, care a trecut printr-un val important de îmbolnăviri și iată în acest moment au tulpina care se asociază cu o creștere exponențială a numărului de cazuri. Ne uităm la experiența din Brazilia, nu uităm la experiența din Africa de Sud, în care oamenii care aveau anticorpi s-au reîmbolnăvit cu aceeași frecvență și cu același risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecție cu tulpina inițială din Wuhan”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, într-o conferință de presă. 

Potrivit medicului, în acest moment în România situația epidemiologică este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu Sars-Cov-2: „probabil că avem de cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu Sars-Cov-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate”, potrivit Mediafax.

Medicul adaugă că, astfel, probabil că de la un județ la altul sau de la o regiune la alta există o imunitate colectivă între 30 și 35% și care poate să ajungă chiar până la 50%, ceea ce explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.

„Cred că în momentul acesta discuția om la om este foarte importantă. Tocmai de aceea doar o campanie de comunicare și de informare la nivel central nu are cum să ofere suficiente informații pentru fiecare persoană care are convingerile ei, valorile ei, care are principiile ei, un anturaj particular, cred că doar intrând în bula fiecărei persoane prin acei vectori care la nivelul comunității respective se bucură de cea mai mare credibilitate, indiferent de cine este, cred că toți cei care își doresc ca această campanie să ne asigure până la urmă tuturor revenirea la normalitate trebuie să se implice în buna desfășurare”, spune dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre un număr estimativ al românilor care au trecut prin boală, medicul a răspuns: „Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalenţă de la sfârșitul anului 2020 ne arătau, în perioada în care rata de incidență cumulată a cazurilor era de 1 la mie, o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, ceea ce înseamnă de șase ori mai multe. Sigur că această rată este o medie și nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice, însă județe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluției numărului de cazuri. O mare parte dintre persoanele din acel județ au trecut deja prin infecție”. 

Dr. Valeriu Gheorghiță a atras atenția că pandemia nu s-a terminat, și că fără vaccinare, odată cu venirea frigului, numărului cazurilor ar putea putea crește.

Citește și: Prof. Răzvan Cherecheș, despre ritmul scăzut al vaccinării: Interesul Guvernului pentru partea de comunicare se vede în bugetul alocat. Niciun buget