Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Unul din cinci români declară că știe o persoană LGBT

Un studiu recent realizat de Asociația Accept împreună cu Cult Market Research arată că, în ultimii 5 ani, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria cuplurilor LGBTI. Sondajul arată însă și o discrepanță uriașă de percepție a românilor atunci când vine vorba de opiniile pe care le au despre motivațiile pentru căsătorie în rândul cuplurilor gay.

71% dintre români consideră că nu ar avea niciun impact asupra lor dacă în România s-ar legaliza căsătoria civilă pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Totodată, studiul mai arată că doar 19% dintre români declară că șțiu o persoană gay sau lesbiană. Citiți mai multe aici.

 

 

Actorul István Téglás și familia formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru explică rezultatele sondajului.

„Procentul de 19% a celor care știu că știu pe cineva gay, e cum e, dar e bine. (...) Cred că este mult mai mare procentul celor care știu, dar nu știu că știu pe cineva gay. Și de multe ori, cei care nu cunosc pe cineva gay, sau care spun că nu cunosc pe cineva gay evită să spună că problema pentru care ei nu cunosc pe cineva gay sunt chiar ei înșiși. De ce cineva de lângă tine care este gay alege să nu-ți spună că este gay? Pentru că s-ar putea să fi văzut atitudini homofobe, care nu sunt încurajatoare pentru a-ți face coming out-ul”, a punctat Victor Ciobotaru.

Victor Ciobotaru face parte, alături de Florin Buhuceanu, dintr-una din cele 21 de familii care au dat în judecată România la CEDO solicitând instanței de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil pentru a-și apăra drepturile și a demostra că acestea le sunt încălcate. 

Urmăriți interviul integral aici.