Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: jocurile video, o nouă perspectivă pentru tinerii din favelas

brazil.png

Copii în timpul unui curs de tactică de joc video la sediul ONG-ului AfroReggae din favela Vigario Geral, Rio de Janeiro, Brazilia, 6 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Fostul ucenic zidar, Luiz Augusto Jr, 23 de ani, a renunțat la mistrie pentru a încerca să trăiască din pasiunea sa, jocurile video, și asta grație unui program de sprijin a tinerelor talente ale sportului electronic din favela Vigario Geral, din Rio de Janeiro.

Sponsorizat prin proiectul social AfroGames, creat în 2019 de ONG-ul brazilian AfroReggae, el își poate dedica acum timpul producției de videoclipuri live pe internet cu jucători de Grand Theft Auto (GTA), unul dintre cele mai profitabile serii de jocuri video din istorie.

"Am început să mă joc într-un internet café din favelă unde mi-am cheltuit o mare parte din salariu. Când m-am alăturat proiectului AfroGames, mama mi-a spus că este imposibil să câștig bani din jocurile video, dar totuși m-a susținut", declară el pentru AFP.

Sportul electronic deschide un nou orizont pentru tinerii dintr-un cartier din nordul orașului Rio de Janeiro marcat de sărăcie și violență. În 1993, în Vigario Geral a avut loc unul dintre cele mai grave masacre dintr-o favela, soldat cu 21 de decese.

La sediul ONG-ului, în aceeași favelă, tinerii „jucători” dispun de echipamente de ultimă generație pentru a se antrena sau pentru a-și produce videoclipurile, toate sponsorizate de mărci importante, inclusiv de o companie aeriană.

La fel ca într-un club sportiv de nivel înalt, aceștia beneficiază și de un personal complet, cu meditatori, psihologi și antrenori.

Echipa LoL

„Astăzi sunt recunoscut în favelă și vreau să devin un influencer”, explică Luiz Augusto Jr, care și-a creat propriul canal de youtube și primește o sumă de 600 de reali pe lună (aproximativ 93 de euro).

AfroGames are, de asemenea, propria sa echipă pentru competiții, AFG eSports, care participă la turneele League of Legends (LoL), cel mai popular joc al sporturilor electronice din ultimul deceniu, cu campionate mondiale disputate în săli grandioase, cu mii de spectatori, dar asta înainte de pandemie.

Cei șase membri ai acestei echipe primesc lunar o sumă de 1.100 de reali (aproximativ 170 de euro), echivalentul salariului minim din Brazilia.

„Ne antrenăm de luni până vineri și avem și lecții de engleză”, spune Gabriela Evellyn, 19 ani, singura femeie din echipă.

"În joc, nu are nicio importanță dacă ești femeie. Dar dacă un tip se ia de mine în legătură cu asta, mă străduiesc să-l bat și să-i spun: "hei, ai fost bătut de o fată" , spune ea.

„Noul rock”

Unul dintre fondatorii proiectului AfroGames este Ricardo Chantilly, fost producător de muzică.

"Înainte, copiii se reuneau pentru a juca într-o trupă de rock. Acum, ei preferă să fondeze o echipă de jocuri electronice. Jocurile video sunt noul rock", afirmă el.

Chantilly este cel care a convins directorii asociației AfroReggae, care există din 1992, să investească în acest nou proiect.

„Au vrut să-i ajut să organizez un program muzical, dar le-am spus că viitorul constă în jocurile electronice și dezvoltarea jocurilor video”, dezvăluie fostul producător.

Când Ricardo Chantilly a arătat liderilor ONG-ului imagini ale competițiilor naționale sau internaționale cu săli pline, un detaliu le-a atras atenția: absența tinerilor de culoare printre jucători sau spectatori.

"Nu ne-am simțit reprezentați. De aceea ne-am spus: ce ar fi dacă ne-am fonda propria echipă în favelă?", povestește William Reis, care coordonează proiectul AfroGames și intenționează să extindă proiectul la alte favele din Rio.

"Vom deschide în curând un nou centru în Cantagalo (lângă Ipanema, un cartier din sudul orașului Rio de Janeiro). Va exista o sală de competiții, unde vom organiza primul turneu al echipelor din favele", afirmă el.

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul publicat de France24