Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce înseamnă pentru Educație 4 mld. de euro prin PNRR? Vlaston: Banii nu sunt picați din cer

Profesori triaj elevi gripa.jpg

Elevii se întorc la școală, în plin val de gripă
Elevii se întorc la școală, în plin val de gripă
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Educația va primi patru miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat miercuri ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu. Din această sumă, 3,6 miliarde vor merge pentru proiectul ”România Educată”. Banii ar trebui folosiți între altele pentru digitalizare, precum și pentru dotarea laboratoarelor din unitățile de învățământ.

Președintele EDU CER, Ștefan Vlaston, explică la RFI ce înseamnă cele patru miliarde de euro din PNRR pentru educația din România: ”Este o sumă foarte mare, utilă învățământului, mai ales că încă mai avem școli cu toaleta în curte, deci baza materială, mai ales în rural, este la pământ și banii ăștia ar fi foarte folositori (...). Domnul ministru Cîmpeanu a spus că a vizitat nu știu ce județ și nu a găsit deloc laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, deci și în această zonă ar putea să meargă banii”.

 

PNRR|Cum arată o școală verde? România va investi în clădiri prietenoase cu mediul

 

Florin Roman (PNL): E nevoie de un pact național asupra PNRR

 

În opinia sa, ”avem o mare problemă. Uniunea Europeană dă bani pentru redresare și reziliență, redresare în urma pandemiei de Covid. Or eu nu știu dacă toaletele în curtea școlilor și laboratoarele reprezintă redresare în urma pandemiei (...). În plus, banii aceștia nu sunt picați din cer, gata, mâine ne ducem și îi luăm. Eu nu cred că UE ne dă bani fără condiții. Deci eu sunt sceptic că acești bani vor veni foarte repede, pentru că ei trebuie să vadă întâi reformele la care ne angajăm și apoi vin banii”.

 
Ștefan Vlaston, despre banii PNRR pentru Educație