Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un test pentru depistarea ”cipurilor” din vaccin? Fals!

intox.png

Sursa imaginii: 
France24

Un test care constă în lipirea unui magnet pe braț în locul în care ți-a fost administrat vaccinul ar demonstra, potrivit unor internauți, că serul conține un cip. În acest episod al emisiunii ”Info ou Intox” a postului TV France24, vorbim despre acest challenge viral și explicăm de ce trebuie să nu avem încredere în asemenea experimente false.

 

 

Mai presus de toate, acest „experiment” urmărește să dezinformeze pretinzând că vaccinul conține un microcip. „Suntem terminați cu toții” , afirmă, de exemplu, o postare pe Facebook.

Pentru acest episod, Elsa de La Roche Saint André, gazda emisiunii, l-a contactat pe Julien Bobroff, fizician francez specializat în magnetism, care predă la Universitatea Paris-Saclay. „Din punct de vedere al fizicii, este absolut imposibil ca un vaccin anti-Covid-19 să conțină cipuri care să atragă magneți odată ce au fost injectate”, asigură el.

Deci, cum este posibil să simulezi într-un video că un magnet este atras de un cip implantat în braț prin vaccinare?

Mick West, autor anglo-american de lucrări științifice, specializat în verificarea teoriilor conspirative, explică într-un videoclip câteva posibilități, fie că pielea este grasă sau se utilizează o cremă uleioasă.

În urma consultării site-ului de verificare a faptelor (fact-checking) „Fact and Furious”, creat ca răspuns la informațiile false care circula de la începutul crizei sanitare, am formulat o ultimă ipoteză: o parte dintre persoanele care realizează aceste video-uri poartă o proteză de umăr. Într-adevăr, protezele pot conține cobalt, un metal care atrage magneții.

 

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24