Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romi de origine română intră în SUA cu pluta

migranti sua.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/psmag.com

Amestecați printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic râul Rio Grande pe plute din Mexic spre Texas, câteva zeci s-au remarcat de curând, scrie Reuters.

Aceștia se remarcă prin faptul că, în general, sunt mai înalți și unii purtau pantofi eleganți și treninguri, în timp ce majoritatea celorlalți migranți poartă tricouri și blugi.

Poliția de frontieră americană care i-au prins lângă râu a încercat să le vorbească în spaniolă, dar unii au explicat într-o engleză stricată că erau români, spune un fotograf al agenției Reuters.

Realitatea este că zeci de români care fac parte din minoritatea romă au trecut granița SUA-Mexic în sudul Texasului în ultimele săptămâni pentru a solicita azil, astfel încât arestările la frontieră au ajuns în aceste luni la un maxim din ultimele două decenii.

Jurnaliștii de la Reuters au asistat, în mai, la trecerea mai multor grupuri mari de migranți peste Rio Grande pe plute. Migranții cu care a vorbit Reuters au spus că fug din România din cauza rasismului și că vor să caute azil în Statele Unite.

În trei săptămâni, un fotograf Reuters a văzut aproape 200 de români traversând frontiera Texasului, multe fiind familii de 10-15 persoane.

Ofițerii de patrulare de frontieră au reținut până acum 2.217 români în anul fiscal 2021, mai mult decât cei 266 prinși în anul fiscal 2020 și cei 289 în anul fiscal 2019, potrivit datelor furnizate de U.S. Customs and Border Protection.

Mai mult de 2.000 de români au trecut granița de sud-vest în anul fiscal 2016. Sosirile actuale sunt pe cale de a deveni cele mai mari din 2007, primul an pentru care sunt disponibile datele legate de cetățenie.

Directorul Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, Margareta Matache, a declarat că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și circumstanțe economice, alimentate parțial de pandemia COVID-19.

Până acum, ministerul de Externe al României nu a răspuns la o cerere de comentarii.

De asemenea, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a constatat într-un sondaj din 2016 efectuat pe aproape 8.000 de romi din nouă țări europene că aproximativ 80% din etnie trăia sub pragul de sărăcie.

Potrivit rapoartelor mass-media, mulți migranți români zboară de la Paris la Mexico City ca turiști, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiștii îi duc cu autobuzul până la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu bărci sau cu plute.