
Social
Suedia, în topul agresiunilor cu arme de foc din Europa
suedia.jpg

Au trecut doar trei luni de când autoritățile suedeze se bucurau de scăderea la începutul lui 2021 a numărului de atacuri cu arme în Suedia, care erau semnificativ mai puține decât cele din prima parte a anului trecut. Se vorbea atunci despre ofensiva poliției, despre măsurile care se luaseră și despre speranța ca tendința să continue.
Ieri însă totul a devenit relativ în momentul în care Brottsförebyggande rådet, altfel spus Consiliul pentru prevenirea criminalității, a publicat un studiu realizat în 22 de tari ce a aruncat o puternică umbra asupra succesului suedez de la începutul acestui an.
E însă adevărat că perioada la care studiul se referă nu e foarte recentă, fiindcă se întinde din 2000 până în 2019. Din păcate statistica arată acolo o Suedie foarte departe de cea care se dorește a fi. Concret, țara scandinavă pare a fi ajuns rapid în topul european al criminalității cu arme de foc.
Între 2014 și 2017 doar Croația a avut un nivel mai ridicat de astfel de crime, raportat la numărul populației. După 2017 Suedia ocupă chiar primul loc. Sigur că studiul nu e perfect. De pildă, în 2018 și 2019 numărul țărilor participante a scăzut, însă el trage multe semnale de alarmă în birourile autorităților suedeze.
Practic, în 20 de ani Suedia a parcurs întregul drum de la baza clasamentului până în vârful lui. Iar perioada în care creșterea numărului acestui tip de crime a avut loc foarte brusc începe cu 2013. Nicio altă țară europeană nu a avut o asemenea creștere, ba dimpotrivă, tendința generală pare a fi de scădere.
Un lucru important de remarcat ar fi și acela că din 10 împușcături mortale în Suedia, 8 sunt între membrii diverselor bande. La începutul anilor 2000 doar 3 până la 5 din ele se înregistrau în interiorul organizațiilor criminale.
Klara Hradilova Selin, anchetator în cadrul Consiliului de prevenire a criminalității spunea ieri că majoritatea crimelor au ca victime tineri care fac parte din aceste organizații și care locuiesc în cartiere defavorizate.
Conform ei, cauzele principale sunt traficul de droguri, conflictele dintre grupările criminale și lipsa de încredere în poliție în cadrul acestora. Și tot ea a continuat adăugând că acești factori nu sunt specifici doar Suediei, așa că ei nu reprezintă o explicație completa:
“Ceea ce vedem seamănă cu transmiterea unei boli contagioase în societate. Atunci când are loc o crimă, în scurt timp în aceeași zonă apare o alta.” a încheiat ea.
Reprezentanți ai Moderaților, partidul liberal de opoziție au declarat că acesta poziționare a țării în capul listei este o rușine pentru Suedia și că trebuie luate măsuri imediat.
Purtătorul de cuvânt al formațiunii politice a vorbit despre martorii anonimi care trebuie ascultați, despre întărirea poliției și despre interceptarea preventivă a convorbirilor membrilor activi ai bandelor.
Pe de altă parte, acțiunile criminale trebuie să primească pedepse mai dure. Conform lui, atunci când stai mai mult timp în închisoare nu mai ai timp să comiți alte crime și scad și posibilitățile de a recruta noi membri.
Cât despre Mikael Damberg, ministrul de interne suedez, el consideră că o mare parte din vina aparține autorităților care nu au fost foarte prezente timp de câțiva ani în cele mai sărace zone de locuit, ceea ce a dat rețelelor criminale posibilitatea de a se organiza.
Așa că acum planul este acela de a fi angajați 5000 de noi polițiști până în 2024. Pedepsele trebuie înăsprite, iar măsurile de prevenire trebuie puse în practică de municipalități care astfel vor putea împiedica înrolarea a noi recruți în mediile criminale a spus tot el.
Există si speranță, explică ministrul de interne. Ea vine din constatarea că primele luni ale acestui an au fost mai degrabă liniștite și din faptul că situația din alte țări ne demonstrează că e posibil ca direcția greșită în care se merge acum să fie complet schimbată.
Un exemplu local dat de Mikael Damberg este cel al orașului Malmö care era cunoscut că având probleme dar în care numărul împușcărilor a scăzut puternic în ultimii patru ani.
Este în mod sigur o situație complicată, iar poliția folosește la ora actuala mult mai mult decât înainte drone și elicoptere pentru supravegherea zonelor sensibile. În plus, un așa numit “bombdatacenter” a fost deschis de curând în colaborare cu armata și poliția secretă pentru a se controla mai bine substanțele explozive utilizate ca arme în conflictele criminale.
Interesant de remarcat este și că numărul agresiunilor mortale cu alte tipuri de arme nu urmează aceeași tendință, el rămânând în Suedia mult mai scăzut decât în alte țări.