Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parinții din Rusia se plâng că elevii dau prea multe teste la școală

scoala.jpg

Image source: 
rg.ru

Revista presei Europa Plus:

- „Scoateți o foaie de hârtie!” sunt cuvintele pe care elevii le aud cel mai des de la profesorii lor. Copiii ruși de clasa a 7-a spun că dau, de exemplu, un test la matematică la fiecare 15 zile.

- În Republica Moldova, partidul partidul lui Andrei Donica, activistul care in 2016 a turnat o caldare cu lapte peste ministrul finanțelor moldovean de atunci, a intrat în cursa pentru alegeriile legislative anticipate.

Trei sferturi dintredintre părinții ruși vor ca numărul de teste pe care îl dau copiii lor la școală să fie redus, citim într-un articol din rg.ru al carui titlu este „Scoateți o foaie de hârtie!”

„Acestea sunt cuvintele pe care elevii le aud cel mai des de la profesori în timpul orelor de matematică, rusă, fizică, chimie și biologie,” scriu jurnaliștii ruși.

Publicația rusească a efectuat un sondaj pe propriul site în rândul părinților pe tema testelor elevilor.  „Potrivit datelor de la Oficiul Federal pentru Supravegherea Educației și Științei, copiii susțin un test la fiecare 3 lecții de biologie, un test la fiecare 5 lecții de rusă, un test la fiecare 4 lecții de fizică.”

„Rusia este lider la lucrările de control,” spune Galina Kovaleva, șefa Centrului pentru Evaluarea Calității Educației a Academiei rusești a educației rusești. „Aceasta este o problemă majoră.”

„De fapt, 97% dintre elevii de clasa a șaptea spun că au cel puțin 2 teste la matematică în 15 zile. În Norvegia, doar 7% dintre școlari vorbesc despre o situație similară, în Japonia - 15% și în Australia - 16%. Majoritatea copiilor din aceste țări au spus că au avut teste de matematică doar o dată pe lună sau de câteva ori pe an.”

 

Autoritățile din Ucraina renovează 22 de castele din țară

Pechersk Lavra National Reserve, Kiev. Foto: bbc.com/ukrainian

Castelul ucrainian care a jucat rolul Luvrului în miniseria sovietică Cei 3 mușchetari din 1978, va fi renovat, citim pe BBC în lima ucraineană. Este vorba despre Castelul Pidhirtsi, din regiunea Lviv, în Vestul Ucrainei. 

Castelul mare de piatră în stil francez a fost construit în anii 1630 sub conducerea inginerului și arhitectului italian Andrea dell’Aqua.

Castelul Pidhirtsi a fost inclus pe o listă de 22 de monumente pe care guvernul ucrainean le va restaura anul acesta.

Din listă face parte și Castelul Zbarazh, construit pe dealul de lângă Ternopil (oraș din vestul țării, pe malul Siretului, n.r.) Acest castel a găzduit celule ale NKVD-ului unde „zeci de prizonieri au fost uciși, trupurile lor fiind aruncate în puțuri din grădină și apoi acoperite cu beton.”

 

Mișcarea Profesioniștilor Speranţa s-a înscris la alegerile anticipate din R. Moldova

Partidul lui Andrei Donica, activistul care în 2016 a turnat o căldare cu lapte peste ministrul finanțelor moldovean de atunci, a întrat în cursa electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Mișcarea Profesioniștilor Speranţa – Надежда a fost înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de concurent electoral,” citim în diez.md. Partidul participă la alegeri cu 53 de candidați dintre care lipsește chiar liderul partidului, Andrei Donică.

Acesta a declarat pentru tv8.md că nu s-a putut înscrie pe listă deoarece ar fi trebuit să demisioneze din postul de primar al satului Condrița, „lucru imposibil astăzi, pentru că ar avea mai multe chestiuni de rezolvat (...).” „Acesta susține că numele său va apărea, cel mai probabil, în următoarele săptămâni în lista pentru alegerile parlamentare anticipate, unde se va regăsi pe prima poziție,” mai scrie site-ul tv8.md.

 

Au participat la Revista presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh, Rusia  

Diana Lupan, Republica Moldova             

Valeriia Kovalenko,  Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 

 
Revista presei Europa Plus din 27 mai 2021