Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irak: ”Serviciu de supraveghere” pentru combaterea campaniilor de dezinformare

irak.png

Un polițist irakian prezintă un pliant cu informații pentru protejarea împotriva știrilor false unui cumpărător dintr-un magazin, Bagdad, 20 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Teorii conspiraționiste, anunțuri despre false atentate, calomnii la adresa adversarilor de orice fel... În Irak, informațiile false abundă în mediul online, unde provoacă diviziuni politice și confesionale.

”Din cauza informațiilor false, Irakul a devenit un câmp de luptă virtual între Iran și Occident și totul este permis”, explică pentru agenția de presă France-Presse Awa al-Saadi, unul dintre fondatorii ONG-ului irakian Tech 4 Peace, specializat în urmărirea informațiilor false difuzate cu bună știință, în special pe rețelele de socializare.

În ianuarie, pe măsură ce relațiile dintre Arabia Saudită și Irak începeau să se îmbunătățească, grupuri radicale pro-Iran, care se împotrivesc normalizării relațiilor dintre cei doi vecini, au lansat o campanie pe Twitter și Facebook prin care acuzau un saudit, a cărui fotografie au publicat-o, ca fiind responsabil de un dublu atentat sinucigaș în Bagdad în urma căruia 32 de persoane și-au pierdut viața, amintește el.

Bărbatul era mort de fapt din mai 2015, iar atacul din capitala irakiană a fost revendicat în cele din urmă de gruparea jihadistă a statului islamic (ISIS).

Potrivit domnului Saadi, „există zilnic pe Facebook-ul și Twitter-ul din Irak sute de postări ce conțin știri false”, fie că este vorba de domeniul politic, social, economic sau cel al securității.

Aceste informații false sunt publicate de „presupuse agenții de presă”, pur fictive, explică el

„Serviciu de supraveghere”

Într-o țară care a cunoscut aproape două decenii de război civil și crize, problema preocupă Ministerul de Interne, care a creat un „serviciu de supraveghere” format din mai multe persoane însărcinate cu urmărirea informațiilor difuzate atât la televizor cât și pe rețelele de socializare.

„Când o știre li se pare suspectă, trag un semnal de alarmă și se efectuează o anchetă împreună cu ministerele implicate pentru a confirma sau infirma suspiciunea”, susține generalul de poliție Nebras Mohammad, aflat în fruntea acestui departament.

Succesul însă este limitat. Doar 34.000 de persoane urmăresc pagina de Facebook a „serviciului de supraveghere”, din peste 25 de milioane de utilizatori ai rețelelor de socializare din Irak în 2021, potrivit site-ului specializat DataReportal.

„Nu am încredere în informațiile pe care le citesc, fie că vin de la guvern sau nu”, a spus Abdallah, un student în vârstă de 24 de ani care susține că petrece mult timp verificând știrile pe care le primește zilnic pe telefon.

Domnul Saadi este de părere că „Facebook-ul este principalul vector al informațiilor false în Irak”. De exemplu, în ultimele săptămâni o știre despre un tânăr din Mosul care s-ar fi căsătorit în aceeași zi cu patru fete a făcut senzație. Până la urmă s-a dovedit că era vorba de fapt de o reclamă pentru un salon de înfrumusețare.

După incendiul de la spitalul Ibn Al-Khatib din Bagdad, care a provocat moartea a 82 de persoane, o știre care a circulat intens pe rețelele de socializare, susținând că focul s-a extins și la alte spitale, a stârnit panica în rândul irakienilor. Din nou, complet fals.

Diviziuni confesionale

Uneori, informațiile false capătă un caracter mai politic, ducând la intensificarea tensiunilor confesionale deja latente pe teritoriul țării.

Sunt campanii compuse din mii de postări, în special pe Twitter, întreprinse cu scopuri politice atât de facțiunile pro-Iran, cât și de oponenții lor.

În 2020, la sfârșitul lunii august, a circulat un zvon după ce în sudul șiit al Irakului a fost arestat proprietarul unei mașini încărcate cu explozivi și care se presupunea că vine din Tikrit, un oraș la nord de Bagdad, predominant sunnit.

Alții susțin însă că proprietarul era membru al Hachd al-Chaabi, o coaliție paramilitară integrată în statul irakian și care este alcătuită din facțiuni șiite loiale Iranului.

În cele din urmă, s-a dovedit că ambele versiuni erau false și că de fapt era vorba de un criminal care nu aparținea niciunei organizații politice, potrivit autorităților.

Pentru a lupta împotriva pericolului pe care îl prezintă aceste zvonuri, secția anti-„fake news” a Ministerului de Interne susține că a sporit „campaniile de teren” prin distribuirea de pliante educaționale trecătorilor.

În plus, Nebras Mohammad susține că a discutat „cu bloggerii pentru a-i informa cu privire la consecințele juridice ale publicării informațiilor false”. Această acțiune însă nu a avut un impact prea puternic.

Cu toate acestea, există încă din 1969 o lege privind penalizarea informațiilor false, din vremea dictatorului Saddam Hussein. Un nou proiect de lege trebuie, de asemenea, discutat în Parlament pentru a combate delictele din mediul online. Însă, potrivit ONG-ului Human Rights Watch, un astfel de proiect de lege „ar putea știrbi libertatea de exprimare în Irak”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France 24