Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra: O celebră secție de Poliție a fost transformată în hotel de lux și muzeu

londra.png

Clădirea istorică a secției de Poliție din Bow Street, Londra, a fost transformată în hotel de lux și muzeu
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Situată în centrul Londrei, în districtul Covent Garden, celebra secție de poliție din Bow Street, veche de peste un secol și jumătate, și-a redeschis recent porțile, dar nu pentru infractori, ci pentru public.

Gata cu tâlharii și bețivii, de acum aici vor intra doar turiștii: fostele celule pentru interogatorii, dar și cele pentru dezalcoolizare, au fost restaurate recent și transformate într-un muzeu care povestește evoluția poliției capitalei britanice.

Clădirea, care adăpostea una dintre primele secții de poliție din Londra și un fost tribunal, a fost în mare parte transformată într-un hotel de lux. Dar o parte a fostei secții de poliție a fost transformată în muzeu.

Vizitatorii se pot aventura în celulele - renovate - unde de-a lungul timpului au fost închiși asasini, sufragete, dictatori și chiar scriitorul și dramaturgul Oscar Wilde.

"Tribunalul Bow Street a cunoscut multe cazuri celebre", spune Jen Kavanaghdi, expert restaurator muzeului pentru AFP în timpul unei prezentări, încântată să arate „povestea care a avut loc în spatele acestor pereți”.

Ea a colaborat cu foști ofițeri angajați aici în anii 1950 pentru a defini mai bine atmosfera locului.

Renaștere

După aproape 30 de ani de liniște de când s-a închis, în 1992, muzeul de azi spune povestea a trei secole de istorie a poliției britanice, care a început cu „Runners” din Bow Street.

Așa au fost numiți membrii primei forțe de poliție organizate, o patrulă mobilă alcătuită la începutul secolului al XVIII-lea din voluntari. Ei erau echipați cu clopote, felinare și bastoane...

În 1829, aceștia au fost integrați în Poliția Metropolitană, nume păstrat și azi de Poliția capitalei britanice.

În 1881, odată cu punerea în funcțiune a clădirii care găzduiește acum muzeul, Bow Street a devenit și a rămas un punct de referință pentru forțele de ordine din Londra timp de decenii.

Philip Gough, inspector pensionar care a lucrat acolo din 1989 până la închiderea secției trei ani mai târziu, a venit să vadă expoziția și este emoționat de reîntâlnirea cu foștii colegi.

"Când secția s-a închis, toată lumea a vrut ca acesta să devină un muzeu", a spus el pentru AFP.

„Spre deosebire de toate celelalte secții de poliție din țară, aceasta avea eticheta ofițerilor „Runner” din Bow Street... a fost ca și cum ai închide un capitol din istorie, dar ca o pasăre Phoenix, aceasta a renăscut din cenușă”.

„O parte din poveste”

Muzeul prezintă debutul poliției moderne din Bow Street, cu obiecte precum un felinar din secolul al XIX-lea și o replică a uniformei albastre a Runnerilor, dar și istoria mai recentă a clădirii.

Clădirea a văzut de toate, de la cazuri de atacuri paramilitare ale armatei republicane irlandeze IRA, până la extrădarea fostului dictator chilian Augusto Pinochet, dar și cazul polițistei asasinate Yvonne Fletcher, care lucra în secție.

Yvonne Fletcher supraveghea o mică demonstrație în fața ambasadei libiene în 1984, când a fost împușcată chiar din complexul diplomatic, o crimă care a determinat Marea Britanie să întrerupă relațiile cu Tripoli timp de 15 ani.

Muzeul prezintă, de asemenea, obiecte de interes din fostul tribunal, care a fost închis 14 ani după secția de poliție, în 2006, inclusiv o boxă a acuzaților.

Cele șase celule sunt folosite acum pentru expoziție, vizitatorii fiind chiar încurajați să o viziteze pe ultima dintre ele, cea destinată dezalcoolizării.

„Pereții erau desenați si persista un miros ... rânced, ca să fiu politicoasă”, își amintește Lee-Jane Yates, fostă polițistă care a lucrat acolo în anii 1980 și a colaborat la amenajarea muzeului.

„Este foarte probabil  ca această secție de poliție să fie prima din țară, dar nu știm întreaga poveste, abia după ce o părăsim, ne spunem: la naiba, eu fac parte din această poveste!", spune ea

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24