Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crima de la Arad: „A fost folosit probabil un asasin din spațiul ex-sovietic” (criminalist)

„România este o ţară sigură” a transmis, luni, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în contextul asasinării omului de afaceri din Arad Ioan Crişan. Bode a transmis că s-au încheiat cercetările la faţa locului, iar autoturismul, care a explodat cel mai probabil prin acționarea de la distanță a unui dispozitiv exploziv, a fost ridicat şi este cercetat. Ministrul a mai declarat că sunt luate în calcul mai multe ipoteze de lucru şi au fost audiaţi martori, membri ai familiei, angajaţi şi apropiaţi. În fine, Bode a ținut să precizeze că au mai fost astfel de tentative de asasinat în România, dar au fost dejucate. Despre acest caz „unic în România”, așa cum l-a calificat ministrul Afacerilor Interne, a vorbit, la RFI, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, sâmbătă, după ce maşina sa a explodat în parcarea unui supermarket din Arad.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat: ”Luăm în calcul mai multe ipoteze de lucru. În acest sens am audiat martori, membri ai familiei, angajaţi ai societăţii comerciale, prieteni, apropiaţi, vizualizăm imaginile de la faţa locului de pe traseul pe care l-a parcurs victima în dimineaţa zilei de sâmbătă şi nu numai.  În istoria post-decembristă a României au mai fost tentative de infracţiune de omor prin acest mod de operare. Din fericire, au fost toate fără finalitate. Este un caz singular. De aceea, afirm cu toată responsabilitatea, vorbim de un caz singular, că România este o ţară sigură”.

El a făcut precizări cu privire la pistele urmărite de către anchetatori. ”Cercetăm toate posibilele variante, că vorbim de compania pe care o administra, că vorbim de posibile relaţii conflictuale, în acest sens cu siguranţă specialiştii evaluează absolut toate relaţiile comerciale, personale pe care le-a avut”, a declarat Lucian Bode.

Chesnoiu: A fost folosit probabil un asasin din spațiul ex-sovietic

Într-un interviu acordat RFI, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu afirmă că cel mai probabil în acest caz a fost folosit un asasin plătit din spațiul ex-sovietic. „Nu cred că persoana care a comandat acest atac s-a complicat cu un asasin din Occident. Există și acolo ucigași plătiți, dar sunt mult mai scumpi”, spune Chesnoiu.

El mai spune că, în ceea ce privește persoana care a comandat asasinatul, principalul suspect este o persoană apropiată victimei, un partener de afaceri sau poate un membru al unei grupări infracționale cu care victima a interacționat. Criminalistul mai afirmă că afacerea cu pește a omului de afaceri ucis ar putea fi doar un paravan pentru alte business-uri ilegale, în care ar fi putut fi implicat alături de persoane periculoase.

Liviu Chesnoiu mai afirmă că autoritățile ar trebui să cerceteze listele cu persoane care au intrat și au ieșit din țară în această perioadă pentru a depista asasinul plătit. Criminalistul mai afirmă că autoritățile știu mult mai multe date despre acest caz, însă nu le pot dezvălui pentru a nu-i pune în gardă pe cei responsabili de acest atac.

Ascultă:

 
Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, despre asasinatul de la Arad