Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii care aleg să fugă de acasă, tot mai mulți și cu vârste tot mai fragede

copii_abuzati.jpg

Image source: 
Le Soir

Aproape 6.000 de copii au fost daţi dispăruţi anul trecut, în plină pandemie cu noul coronavirus...Concret, au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind copii care au dispărut de acasă, scrie cotidianul Adevărul. Este un bilanţ dramatic, în condiţiile în care 206 au vârste până în 10 ani, 1.453 au vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, iar 4.263 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.  

Conform datelor oficiale, din fericire, în aceeaşi perioadă de timp 5.821 de minori au fost găsiţi, iar în prezent sunt desfăşurate activităţi de căutare/identificare în cazul a 377 de minori. Totuşi, situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în ultimii cinci ani, numărul sesizărilor dispariţiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări, şi azi sunt 5.924 de sesizări, comentează Adevărul. La RFI, psihologul Mihai Copăceanu spune că mesajul este alarmant.

Mihai Copăceanu insistă că fiecare dispariție a unui copil ar trebui să fie în sine un eveniment dramatic și un semnal de alarmă. El oferă explicații pentru amploarea căpătată din nefericire de fenomen : pandemia a acutizat problemele din unele familii, fie că vorbim de probleme economice, fie de probleme emoționale. Din păcate, copii nu au mai avut nici școala ca un spațiu în care să poată evada din cotidianul unor vieți de familie cu probleme și atunci fuga de acasă a părut soluția pentru mulți minori. Alarmant este că vârsta copiilor care fug din mediul ”toxic” de acasă este tot mai scăzută, mai spune la RFI MIhai Copăceanu. Ascultați interviul integral...