Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traficul cu migranți prin Balcani, o afacere de 50 de milioane de euro pe an

migranti.png

Migranți și forțe de ordine la frontiera dintre Bosnia Herțegovina și Croația, 2019
Image source: 
AFP via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

- Programul prelungit de muncă este una din cauzele creșterii mortalității în Albania;

- Autoritățile din Kosovo au decis relaxarea restricțiilor în privința organizării de evenimente, inclusiv a nunților;

- Mai mulți tineri artiști din Muntenegru au fost premiați la o expoziție internațională organizată în Ucraina

Profitul ”traficanților de migranți” de pe rutele balcanice ajunge la 50 de milioane de euro pe an, potrivit unei analize realizate de directorul Observatorului pentru Europa de Sud-Est, Walter Kemp, relatează postul Europa liberă, secțiunea în limba bosniacă.

Analiza, realizată pentru Inițiativa Globală împotriva Criminalității Transnaționale Organizate, scoate în evidență trei rute principale folosite de acești traficanți: una se află la frontiera Greciei cu Macedonia de Nord, a doua pleacă din Albania, continuă prin Serbia și ajunge în Ungaria iar a treia străbate trecătorile înguste din cantonul Una-Sana din Bosnia Herțegovina, în apropierea frontierei cu Croația.

Migranții sunt ghidați uneori de companii private, special create în acest sens, care publică anunțuri pentru cei intersați și care îndeplinesc formalitățile legale, reiese din analiza citată.

”Este evident că intensitatea traficului din anii 2015-2016 prin Balcanii de Vest s-a diminuat considerabil, dar și acum sunt cca 100 000 de migranți care tranzitează regiunea anual. După închiderea frontierei dintre Serbia și Ungaria, migranții au început să vină prin Bosnia Herțegovina. Tendința asta a început în 2017-2018. În 2015, când circa jumătate de milion de oameni treceau prin Serbia și Macedonia de Nord, doar 133 de oameni au venit prin Bosnia. Acum această cifră a urcat la 30 000 de persoane”, a declarat realizatorul analizei.

Punctele de intrare în Balcanii de Vest se concentrează în Macedonia de Nord și Albania, în timp ce punctele de ieșire sunt tot între Serbia și Ungaria, dar pentru că aici regimul de control s-a înăsprit, migranții sapă uneori tuneluri pentru a ieși în România și de aici în Ungaria, mai spune Walter Kemp.

 

Albania: Programul prelungit de muncă sporește mortalitatea

Un studiu realizat recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii arată că programul prelungit de muncă este una din cauzele mortalității asociate cu bolile de inimă și atacul cerebral, transmite publicația monitor.al.

Albania este una dintre cele mai afectate țări din Europa din acest punct de vedere, cu o mortalitate de 7,7 la 100000 de locuitori.

Potrivit statisticilor INSTAT, în Albania se lucrează în medie 43,4 ore pe săptămână, în timp ce în celelalte țări europene media oscilează între 30 și 35 de ore pe săptămână.

Potrivit studiului, programul de lucru din toate țările balcanice depășește ca durată media europeană: Muntenegru, cu 44,4 ore de muncă pe săptămână, Serbia, cu 42,3 ore și Macedonia de Nord, cu 41,3 ore. etc

În Europa de Est cea mai mare rată a mortalității din cauza programului prelungit de muncă se înregistrează în Ucraina, Belarus și Republica Moldova, cu 10 până la 15 morți la suta de mii de locuitori.

Stresul cauzat de programul prelungit de muncă poate duce la dereglarea sistemului cardiovascular, stimularea fumatului, a consumului de alcool și a meselor neregulate, precum și la tulburări ale somnului, precizează studiul.

 

Liber la nunți în Kosovo

În urma scăderii constante a numărului de pacienți infectați cu coronavirus Ministerul sănătății a decis relaxarea restricțiilor în privința organizării de evenimente, inclusiv a nunților, transmite publicația zeri.info.

Astfel, începând cu data de 15 iunie va fi permisă organizarea de nunți, dar în anumite condiții. Nu vor putea participa mai mult de 200 de invitați, iar la o masă nu vor putea sta mai mult de patru persoane, a declarat președintele Camerei pentru industria hotelieră și turism,  Hysen Sogojeva.

”Vom publica un manual cu instrucțiuni exacte până la 15 iunie. Oricum, nu vor putea fi mai mult de 4 persoane la o masă iar distanța minimă între persoane trebuie să fie de 2,5 metri. Pe o suprafață de 250 de metri pătrați trebuie să fie cel mult 100 de oameni. Nu vor mai fi nunți cu 500, 600 de oameni, ca înainte de pandemie, ci cu doar 150-200. Trebuie să respectăm instrucțiunile specialiștilor”, a explicat Sogojeva.

Tot de la 15 iunie vor fi deschise și piscinele și discotecile din Kosvo, cu respectarea normelor de ditanțare.

 

Muntenegru: Premii internaționale pentru tinerii artiști

Mai mulți tineri artiști din Muntenegru, laureați ai Festivalului de artă MALYUY.UA, au fost premiați recent la expoziția internațională de la Muzeul-atelier I.P. Kavaleridze din centrul istoric al Kievului, capitala Ucrainei, relatează publicația pobjeda.me.

Au participat artiști cu vârste cuprinse între 5 și 25 de ani din 8 țări: Ucraina, Canada, Statele Unite, Muntenegru, Serbia, Bosnia Herțegovina, Armenia și Republica Moldova.

Din sutele de concurenți, printre care și copii orfani sau cu diverse cu dizabilități, 222 au ajuns în finală iar 75 au fost laureați, dintre care 12 din Muntenegru.

Juriul internațional a fost format din artiști și personalități din lumea culturii și artei din 12 țări de pe 4 continente.

Festivalul, organizat sub patronajul Ministerului Culturii din Ucraina, a fost creat pentru a întări diplomația culturală în relațiile Ucrainei cu țările lumii, prin crearea și consolidarea de legături între artiști din diferite generații. Următoarea ediție a acestui festival este programată în această toamnă.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Svetislav Dragovic - Bosnia Herțegovina

Laçi, Kridens - Albania

Rina Hoda - Kosovo

Luka Sitarica - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 1 iunie 2021