
Social
Turcia: Intervenție militară în forță împotriva unor săteni neînarmați
turcia.png

În ultimii ani, în Turcia a crescut numărul proiectelor industriale precum baraje, mine sau cariere. Adesea, locuitorii zonelor exploatate critică și se plâng de pierderea pământului natal, dar și de consecințele deseori dăunătoare pentru mediu.
Locuitorii din Yurtbasi, un sat din provincia Van, situat lângă granița cu Iranul, se opun unui astfel de proiect de mai bine de un deceniu.
Evacuare în forță
Acest sit este amplasat în cea mai estică regiune a Turciei, unde combatanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sunt deosebit de activi. Armata turcă mobilizează acolo un număr mare de trupe pentru a-i combate și pentru a desfășura în mod regulat operațiuni împotriva civililor, acuzați că sprijină această mișcare autonomistă, considerată teroristă de către Turcia și Uniunea Europeană.
O companie locală, Dimer, a obținut autorizația de a înființa acolo o carieră de marmură în 2003, urmând ca în 2006 să-și înceapă lucrările.
Potrivit companiei, la trei luni de la începerea lucrărilor, refuzul locuitorilor și mai multe atacuri au forțat-o să pună capăt proiectului. În cele din urmă, proiectul a fost preluat în 2020 de o altă companie, al cărei nume nu a fost menționat. Aceasta din urmă ar fi plătit o redevență companiei Dimer pentru operarea sit-ului. Redacția France 24 nu a reușit să identifice numele acestei noi companii și nici să facă investigații independente.
Pe 26 mai 2021, în regiune a ajuns un excavator escortat de câteva zeci de soldați. Într-o serie de videoclipuri filmate de un locuitor și trimise redacției France 24, se pot auzi focuri de armă și pot fi observați mai mulți nori de fum care seamănă cu gazele lacrimogene. Într-un montaj produs de redacția canalului francez, pot fi distinse mai multe grajduri demolate de un excavator și pot fi auzite femei care critică distrugerile cauzate, în limba kurdă.
„Au început să tragă, a fost îngrozitor”
Mehmet B. (pseudonim) este un locuitor al satului Yurtbasi, prezent atunci când soldații au împrăștiat grupul de locuitori care încercau să blocheze trecerea mașinilor de lucru. Din motive de securitate, anonimatul său a fost păstrat:
”Era dimineața [26 mai], dintr-o dată am fost treziți de soldații care veneau cu mașinile la locul carierei.
Am mers în direcția lor împreună cu mulți alți săteni pentru a încerca să le blocăm drumul. Cu noi erau bătrâni și copii. Aș spune că ne-am confruntat cu o sută de soldați [mai multe media din opoziție raportează cifre similare, dar redacția franceză a numărat pe baza videoclipurilor doar aproximativ cincizeci de persoane].
Au început să tragă cu gaze lacrimogene pentru a ne împrăștia, ceea ce afectat mai mulți oameni în vârstă, unii dintre ei chiar leșinând. Au început să tragă și în aer. A fost terifiant.
În cele din urmă, au reușit să distrugă grajdurile pe care sătenii le folosesc pentru animalele lor [potrivit mai multor mijloace de informare din opoziție, au fost distruse cel puțin 20 de grajduri]. A fost într-adevăr groaznic. Păstorii din sat nu au acum unde să-și adăpostească animalele, care sunt singurul lor mijloc de existență. De asemenea, au fost arestate patru persoane.
În ciuda acestei represiuni violente, încă sperăm că proiectul carierii de marmură va fi abandonat. Videoclipurile realizate de săteni au fost postate pe rețelele de socializare în aceeași seară. Datorită acestui fapt a doua zi au venit în sat deputați [ai Partidului Democrat al Poporului, sau HDP, rezultat din mișcarea politică kurdă din opoziție] și jurnaliști. Le-am arătat toate tuburile goale pe care am putut să le adunăm, dovada violenței la care am fost supuși.
Astăzi [vineri 28 mai] am fost vizitați de alți jurnaliști și avocați. Sperăm că vor face auzit cazul nostru în fața administrației”, povestește el.
Pietre împotriva mitralierelor
În timpul primei vizite în sat, pe 24 aprilie 2021, mai mulți soldați au fost filmați de săteni fiind înarmați cu puști MPT-76 fabricate în Turcia, arme utilizate pe scară largă în rândurile armatei turcești și care coincid cu tuburile goale și cartușele găsite pe sit pe 26 mai.
Potrivit subprefecturii Gürpinar, care administrează satul Yurtbasi, patru persoane au fost într-adevăr arestate, dar în cele din urmă au fost eliberate în timpul zilei.
„Forțele de ordine și oficialii au trebuit să se apere de cetățenii care aruncau cu pietre asupra lor, așa că au intervenit trăgând focuri de avertizare, așa cum este permis. Niciun cetățean nu a fost rănit”, a declarat administrația subprefecturii într-un comunicat.
În videoclipurile filmate de săteni, putem distinge cel puțin o persoană care face un gest asemănător unei aruncări de piatră. Autoritățile locale au mai susținut că grajdurile erau „construcții ilegale” ridicate pe terenuri care sunt în proprietatea statului.
Turcia este cel mai mare exportator de marmură din lume, cu o piață de peste 2 miliarde de dolari în 2017. Există câteva sute de cariere de marmură în țară, în principal în regiunile mării Egee și Marmara, în vest.
Traducere de Magda Savițchi după reportajul France24