Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de cai morți de foame în așteptarea turiștilor, într-o stațiune din Bangladesh

bangladesh_ponei.png

Copil călare pe un ponei în așteptarea turiștilor, pe plaja de la Cox's Bazar, Bangladesh, 29 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Peste douăzeci de cai au murit de foame în ultima lună în cea mai populară stațiune balneară din Bangladesh, Cox's Bazar. Proprietarii, victime ale declinului activității turistice legat de pandemia Covid-19, se luptă să-și hrănească propriile familii, iar pentru furaje nu le mai rămâne nimic.

"Din momentul în care a lovit coronavirusul, fluxul de turiști (...) a scăzut brusc și apoi a încetat complet", spune pentru AFP Farida Begum, purtătoarea de cuvânt a Asociației Proprietarilor de Cai din Cox's Bazar, stațiune estivală unde există una din cele mai lungi plaje marine din lume.

La fel ca în toată Asia de Sud, Bangladesh se confruntă cu un nou val de coronavirus, copleșitor pentru sistemul său de sănătate și pentru populația sa de 168 de milioane de persoane, supusă unei izolări generale din 14 aprilie. Birourile și piețele sunt închise, transportul public este sistat.

Bangladesh a înregistrat aproape 800.000 de cazuri de coronavirus și peste 12.300 de decese de la începutul pandemiei și, ca peste tot, experții consideră că numărul real este mult mai mare.

Proprietarii cailor cu care turiștii pot face plimbări pe plaja Cox's Bazar, nu își mai permit ă cumpere furaje ca să-și poată hrăni animalele.

„Abia ne ducem traiul de pe-o zi pe alta”, mărturisește Farida Begum, „cum să mai hrănim încă și caii?”

41 de cai morți de foame în 2020

Cel puțin 21 din cei 90 de cai destinați plimbărilor turistice au murit luna trecută, restul sunt flămânzi și foarte slabi, adaugă Farida. Potrivit ei, încă de anul trecut, în timpul primei izolări de la începutul pandemiei, 41 de cai, inclusiv opt care îi aparțineau, au murit de foame.

Unii proprietari au fost nevoiți să-și elibereze caii în sălbăticie în speranța că își vor găsi singuri de mâncare.

Numeroși proprietari spun că se luptă să-și hrănească propriile familii, iar mulți dintre ei au fost nevoiți să se îndatoreze pentru a supraviețui.

"Reprezentanții organizației de microfinanțare vin în fiecare săptămână la mine acasă și mă hărțuiesc  ca să-mi rambursez împrumutul, în mai multe rate. Dar atât timp cât turiștii nu se întorc la Cox's Bazar, nu voi putea rambursa acest împrumut", afirmă Begum, adăugând că datorează 100.000 de taka (1.200 de dolari).

Sarwar Azam declară că unul dintre caii lui a murit săptămâna trecută. Un altul este pe cale să aibă aceeași soartă. Liderul unei organizații locale de proprietari de cai, Nishan Ahsan a pierdut și el patru animale în timpul izolării de anul trecut.

Zeci de antrenori de cai, de obicei angajați de proprietari pentru a însoți turiștii în plimbările lor, s-au reprofilat, unii au devenit șoferi de ricșă, alții muncitori în construcții.

Stațiunea balneară găzduiește în medie peste două milioane de turiști pe an, marea majoritate provenind din restul țării.

Administratoarea guvernamentală pentru Cox's Bazar, Sumaiya Akter, susține că a auzit de moartea a doar patru-cinci cai în ultimele opt luni. Potrivit ei, guvernul le-a oferit proprietarilor 146 baloturi de paie și 20 de bidoane cu melasă începând cu 9 mai. Crescătorii spun însă că nu au primit mai nimic...

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul publicat de France24