
Social
Vor fi respectate regulile sanitare pe plajă? „Va fi cel mai greu în cazul marilor plaje publice”
plaja.png

Miniștrii Sănătății, Economiei și Mediului au semnat un ordin comun care stabilește reguli clare pentru activitățile derulate pe plaje. Astfel, operatorii economici și administratorii plajelor trebuie să asigure măsuri de igienizare, de instruire a personalului și de monitorizare permanentă a stării de sănătate a lucrătorilor. În plus, vor trebui asigurate anumite condiții pentru accesul pe plajă.
Spre exemplu, plajele vor fi folosite în limitele de capacitate, administratorii putând restricționa accesul dacă acestea sunt depășite sau dacă distanța fizică nu poate fi menținută. Mai mult, ca măsură de reducere a riscului transmiterii coronavirusului, administratorii pot apela la metoda rezervării online sau telefonice pe anumite perioade de timp sau la adoptarea de ore de funcționare sau criterii de închidere flexibile, se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial. Consultantul în turism Ciprian Enea spune că aceste măsuri sunt necesare, însă ele nu se împacă tocmai bine cu ideea de concediu și relaxare. Ascultă:
Documentul semnat de miniștrii Sănătății, Economiei și Mediului mai prevede că trebuie asigurată „respectarea unei distanțe de 2 metri (la stânga/dreapta, în față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. Totodată, intrarea pe plajă ar urma să se facă prin asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate, administratprii de plaje trebuind să asigure culoare unidirecționale, separate, de intrare și de ieșire.
Documentul elaborat de Guvern mai stipulează că accesul în zonele adiacente interioare (de exemplu, zone de schimbare, vestiare, toalete) trebuie să respecte regulile de distanțare fizică.
Normele adoptate mai subliniază că trebuie să se mențină o distanță de cel puțin 2 metri între persoane (inclusiv angajații) în orice moment. Excepție sunt membri ai aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele).
În plus, patronii de restaurante și terase trebuie să asigure existența unor bariere fizice la punctele de plată, acestea fiind amplasate între spațiul rezervat personalului care își desfășoară activitatea în unitate și turiști.
Așadar, cât de fezabile sunt astfel de măsuri? Operatorii din turism susțin că vor face totul pentru ca măsurile să fie respectate. „Va fi cel mai greu în cazul marilor plaje publice”, spune Nicolae Bucovală, prim-vicepresedinte al Federației Patronatelor din Turismul Romanesc:
O altă regulă importantă este aceea că servirea clienților se va face de către personalul care își desfășoară activitatea pe plaja concesionată, fără deplasarea clienților în punctele de servire. De asemenea, se va evita, pe cât posibil, servirea de produse neambalate, menționează documentul.
Totodată, echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie. Înainte și după fiecare utilizare, echipamentele de plajă vor fi curățate și dezinfectate cu produse biocide avizate, mai prevăd normele sanitare decise de Guvern.
Revenind la fezabilitatea măsurilor concepute de Guvern, consultantul în turism Ciprian Enea e de părere că unele măsuri sunt aplicabile, altele, însă, puțin probabil. Ascultă:
Un caz special este cel al plajelor neconcesionate. Aici, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea formării de aglomerări. În fine, mai trebuie menționat că în cazul înrăutățirii situașiei epidemice, autoritățile nu vor ezita să reinstaureze restricții. „În situația în care într-o localitate evoluează focare extinse de COVID-19, se suspendă activitățile de operare a plajelor turistice, în conformitate cu decizia centrului de coordonare și conducere a intervenției județean/al municipiului București”, prevede ordinul comun al Sănătății, Economiei și Mediului.