Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect de lege privind alăptarea în spaţii publice adoptat de deputați

alaptare_buna.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Camera Deputaţilor a adoptat joi, un proiect de lege care prevede că Interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie, transmite news.ro. Camera Deputaților este for decizional pentru această lege, care va fi trimisă direct la Președinție, pentru promulgare.

Propunerea legislativă a fost adoptată că 279 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” şi are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

„Următoarele fapte constituie contravenţii:

a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;

b) interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;

c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăpteză un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv”, conform proiectului de lege.

Contravenţiile prevăzute sunt amendă între 100 şi 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 24 aprilie 2018.