Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Răzvan Cherecheș critică USR PLUS: Politizarea campaniei de vaccinare, o greșeală mare

slogan.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/USR PLUS

Vicepremierul Dan Barna şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, au anunţat joi lansarea campaniei naţionale a Alianței USR-PLUS pentru promovarea vaccinării împotriva COVID-19. Dan Barna a făcut apel la ONG-uri, biserici şi companii să desfăşoare iniţiative similare, în timp ce ministrul Sănătății a spus că susţine cu toată tăria campania „Ne vaccinăm şi scăpăm”, aşa cum susţine orice campanie de informare privind importanţa şi beneficiile vaccinării. "Politizarea campaniei de vaccinare este o greșeală! Una mare! (...) Un partid/coaliție care alocă resurse (timp, energie, materiale, ...) pentru o campanie proprie privind stimularea vaccinării, va crea doar zgomot și confuzie, în loc să ajute! Așa cum e acum, USR-PLUS încearcă mai degrabă să promoveze partidul propriu!", spune Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. 

"Ne vaccinăm și scăpăm"-  este sloganul campaniei de informare privind vaccinarea anticoronavirus lansată joi de Alianța USR-Plus, cu sigla, corturile și membrii partidului.

 

 

 

Dan Barna, vicepremier și copreședinte al alianței USR-PLUS, a transmis că membrii partidului vor merge în zonele cu procente de vaccinare mai reduse, în special în oraşele mai mici şi în mediul rural, încercând să îi convingă pe cetăţeni să se imunizeze. Ținta campanie o reprezintă românii nehotărâți, a transmis Dan Barna. 


  
Politizarea campaniei de vaccinare reprezintă o mare greșeală, spune la RFI expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Potrivit acestuia, implicarea unui partid politic nu poate duce decât la confuzie. Campania de vaccinare e destul de anemică și e nevoie de toate eforturile care se pot depune de autorități și societatea civilă în direcția creșterii ritmului de vaccinare, mai spune prof. Cherecheș. "Eforturile trebuie să fie complementare și orientate în aceeași direcție, nu trebuie să fie mai multe campanii, cu multiple mesaje, cu multiple abordări. În momentul în care devine politizat un mesaj de sănătate publică de o asemenea importanță inevitabil va duce la polarizarea audienței și va afecta potențial mesajul de vaccinare", adaugă prof. Răzvan Cherecheș. 

Numărul total al persoanelor vaccinate anti-Covid de la debutul campaniei în Romania, pe 27 decembrie 2020,  a ajuns la un pic peste 4,3 milioane, dintre care peste 3,6 milioane de persoane sunt imunizate cu ambele doze. Vaccinul Pfizer-BioNTech se administrează din data de 27 decembrie 2020, Moderna- din 4 februarie 2021, AstraZeneca  din 15 februarie și Johnson&Johnson  se administrează din 4 mai, acesta fiind  în doză unică. Pe 2 iunie, a inceput campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 si 15 ani, primul centru de vaccinare pentru această grupă de vârstă fiind deschis în București. În momentul de față, pentru a putea fi imunizați, copiii trebuie programați în platforma online, de pe contul părinților, pentru a evita așteptarea la centrul de vaccinare.